Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S ger EU makten över den svenska välfärden

Socialdemokraterna i Sverige går till val på att förbättra den svenska välfärden, men driver en EU-politik som innebär dess raka motsats, menar tre företrädare för Moderaterna.

Publicerad: 28 augusti 2018, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdEUSocialdemokraternaModeraternaArbetsmarknad

Socialdemokraterna går till val på bättre välfärd i Sverige. Men i EU driver partiet en politik som innebär att makten över besluten i centrala välfärdsfrågor flyttas till EU. Det kan tyckas ironiskt att en tidigare fackbas är med och monterar ned den svenska modellen. Men alla som värnar det svenska självbestämmande i arbetsmarknads- och socialpolitiken har all anledning att vara oroade. Sverige behöver en ny regering som står upp för svenska intressen i EU.

Utvecklingen mot ett EU som får ökat inflytande över välfärdspolitiken går snabbt. När vi moderater varnade för den här utvecklingen viftade Socialdemokraterna avfärdande bort den och kallade kritiken för “en skröna”. I stället stod statsminister Stefan Löfven värd för det sociala toppmötet i Göteborg, tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i slutet av förra året. Under mötet antogs den så kallade sociala pelaren, som ska ge en social dimension till Europasamarbetet, med allt ifrån “rättvisa arbetsmarknader” till “sociala trygghetssystem”.

I samband med toppmötet bedyrade Stefan Löfven att den sociala pelaren inte skulle leda till att EU får ökat inflytande i de här frågorna. I praktiken har det blivit tvärtom. De skarpa lagförslagen från EU med hänvisning till den sociala pelaren duggar tätt och risker att bli verklighet inom kort.

Tidigare i somras behandlades ett förslag som innebär att föräldraledigheten regleras och kvoteras på EU-nivå. Socialdemokraterna stödde förslaget både i Europaparlamentet och i rådet. Parallellt behandlas ett förslag som innebär mycket långtgående ingrepp på den svenska arbetsmarknaden. Det så kallade arbetsvillkorsdirektivet, som regeringen står bakom, medför att både begrepp som arbetsgivare och arbetstagare definieras i EU. Detta är tydliga avsteg från den svenska arbetsmarknadsmodellen som innebär att arbetsmarknadens parter reglerar villkoren på arbetsmarknaden, samtidigt som staten håller sig neutral.

Moderaterna betraktar EU som den främsta arenan för att hitta gemensamma lösningar på problem Sverige inte kan lösa på egen hand, eller som vi löser betydligt bättre tillsammans med andra, och som tillför ett tydligt mervärde. Ett gemensamt beslutsfattande inom välfärdspolitiken tillför inget sådant mervärde och leder oundvikligen till kompromisser, som inte gynnar Sverige. Ett verkligt socialt Europa åstadkommer vi genom att öka det ekonomiska välståndet och garantera stabilitet, frihet och demokrati för Europas invånare. Det handlar om en politik som stärker konkurrenskraften, främjar jobbskapande och tillväxt och som bygger vidare på den inre marknaden. Lyckas vi med detta får vi ett Europa som är långt mer socialt och bättre rustat för framtiden än det en social pelare någonsin kan åstadkomma.

Sverige ska inte kompromissa om sina välfärdsambitioner, men det är just det som blir resultatet av den politik som Socialdemokraterna driver i EU. Det är inte trovärdigt att Socialdemokraterna i Sverige går till val på att förbättra den svenska välfärden, samtidigt som man i EU för en politik som innebär dess raka motsats. Riksdagsvalet handlar också om vem som ska företräda Sverige i EU och efter fyra år är det uppenbart att Sverige behöver en ny regeringen som kan tillvarata svenska medborgares intressen. För om inte regeringen gör det kommer ingen att göra det.

Karin Enström, gruppledare för Moderaterna i EU-nämnden

Christofer Fjellner, moderat Europaparlamentariker

Jessica Polfjärd, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev