söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S förnekar SD-samarbete: ”Vi har inte tagit ställning än”

Publicerad: 12 oktober 2021, 07:47

”Vi har sagt att vi är beredda att ta ansvar tillsammans med alla politiska partier förutom Sverigedemokraterna”, säger Magnus Alm, gruppledare för Socialdemokraterna i Skurup.

Foto: Skurups kommum, Johan Nilsson/TT

Socialdemokraterna i Skurup förnekar att de inlett ett samarbete med avhoppade SD-ledamöter. Samtidigt diskuteras den politiska röran av både S- och V-distrikten i Skåne. ”Vi har sagt att vi är beredda att ta ansvar tillsammans med alla politiska partier förutom Sverigedemokraterna”, säger Magnus Alm, gruppledare (S).

Ämnen i artikeln:

PolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartietLiberalerna

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Det var i förra veckan som några ledamöter i kommunstyrelsen i Skurup gick ut med att de ville undersöka förutsättningarna för ett nytt styre i kommunen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kommunens Väl stod bakom initiativet tillsammans med ett antal tidigare sverigedemokrater som hoppat av för att bilda ett nytt parti. 

Initiativet fick stor uppmärksamhet och många ifrågasatte att S och V skulle vara villiga att samarbeta med politiker som nyss lämnat SD. Nu hävdar Socialdemokraterna att det spridits en felaktig uppfattning om vad som hänt. 

– Kommunstyrelsen har identifierat att stödet för styret inte är detsamma som efter valet 2018. Om fullmäktige kommer fram till att det inte längre finns stöd för styret kommer det att bli en diskussion om ett nytt styre som kan tolereras av kommunfullmäktige, säger Magnus Alm (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Skurup.

Enligt honom har S ännu inte tagit ställning till om de vill samarbeta med de tidigare SD-politikerna för att bilda ett nytt styre. 

– Efter medias rapportering om att det finns en ny politisk konstellation har vi förtydligat och dementerat det. Vilka nya samverkansgrupper som kommer fram efter ett beslut i fullmäktige om att det nuvarande styret saknar stöd är för tidigt att säga. Vi har sagt att vi är beredda att ta ansvar tillsammans med alla politiska partier förutom Sverigedemokraterna, säger Magnus Alm. 

Både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets partidistrikt i Skåne har kontakt med sina lokala företrädare i Skurup om det röriga politiska läget. 

”Vi för en kontinuerlig dialog med Socialdemokraterna i Skurup. Socialdemokraterna är alltid beredda att ta ansvar när det krävs, men inte till vilket pris som helst”, skriver Anders Svärd, ombudsman för Socialdemokraterna i Skåne. 

– Vi har en intern dialog inom partiet. Men vi vill inte ge några kommentarer just nu, säger Umihana Rašović Kasumović, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Skåne.

På torsdag möts kommunfullmäktige i Skurup för ett extra sammanträde och ska ta ställning till stödet för det nuvarande styret som består av Moderaterna och Skurupspartiet. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev