Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”S bör göra vinststopp till en valfråga”

Vi kan inte låta miljarder skattekronor fortsätta strömma ut från välfärden. Socialdemokraterna bör göra vinstbegränsning till en valfråga 2018.

Publicerad: 14 februari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kan inte låta miljarder skattekronor fortsätta strömma ut från välfärden. Våra gemensamma pengar ska gå till en bra välfärd för alla – inte till privata vinster för de få.”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenSocialdemokraternaOmsorgVinsttak i välfärden?

En stor majoritet av svenska folket vill att vinstuttagen från företag inom välfärden ska begränsas. Att skattemedel ska gå till skola, vård och omsorg och inte till placeringar i skatteparadis har starkt stöd även bland de borgerliga partiernas sympatisörer. Det är dags för socialdemokratin att låta väljarna ta ställning till frågan i nästa års val.

Alla har rätt till en god välfärd inklusive en bra utbildning. Det är en grundbult i det socialdemokratiska samhällsbygget. Under senare decennier har emellertid delar av välfärden succesivt kommit att styras efter marknadens principer. Fokus på att tillhandahålla en högkvalitativ välfärd med rättvis fördelning har i vissa fall kommit att ersättas av ett antal företags jakt på vinst.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Varför inte göra kvalitet i vården till valfråga?

Inom skolan har segregationen tilltagit i takt med att vinstintresset brett ut sig. Stora skolkoncerner lockar elever genom aggressiv marknadsföring och löften om gratis datorer. Lärartätheten är lägre i vinstsyftande skolor än i skolor som är fria från avkastningskrav. I en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) konstateras även ett utbrett praktiserande av glädjebetyg bland vinstdrivande gymnasiefriskolor.

Samtidigt fortsätter bolagen att uppvisa hög avkastning. Inom skolområdet är bolagens avkastning i genomsnitt 34 procent på det operativa kapitalet. Inom hemtjänsten är avkastningen hela 72 procent. Sammantaget handlar det om övervinster på cirka 15 miljarder som plockats ut inom välfärdssektorn.

Mot bakgrund av detta har regeringens utredare föreslagit en vinstbegränsning i välfärden om 7 procent på operativt kapital över statslåneräntan. Det föreslås även att enbart tillståndsgivna juridiska personer kan motta offentlig finansiering. I anslutning till dessa begränsningar föreslås också särskilda regler för att underlätta nyföretagande genom att möjliggöra kompensation av förluster eller låga vinster som görs vid en nyetablering.

Alla ska ha rätt till välfärdstjänster av hög kvalitet. Inget vinstintresse ska få komma i vägen för det. Det får aldrig råda någon tvekan om att våra gemensamma resurser används för att ge våra barn och ungdomar den bästa möjliga starten i livet – inte till aktieutdelning. Därför är det så positivt att den rödgröna regeringen vill agera i frågan. Jag noterar också att det rödgröna styret i Region Skåne nyligen fick igenom ett positivt yttrande på utredarens förslag, med den viktiga principen att eventuellt överskott ska återföras till verksamheterna.

Beklagligt nog har de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna sagt nej till varje initiativ till att begränsa vinstjakten. Därmed saknas majoritet i riksdagen för regeringens linje. Socialdemokraterna bör därför göra vinstbegränsning till en fråga för väljarna att ta ställning till 2018.

Vi kan inte låta miljarder skattekronor fortsätta strömma ut från välfärden. Våra gemensamma pengar ska gå till en bra välfärd för alla – inte till privata vinster för de få.

Andreas Schönström, kommunalråd (S) med ansvar för arbetsmarknad i Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev