söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S är sämst på små barns behov

Familjepolitiken har seglat upp som en valfråga genom Socialdemokraternas löfte om en extra semestervecka för barnfamiljer. Ömmandet för ”mer tid med barnen” klingar dock falskt då flera S-ministrar samtidigt har gått till kraftig attack mot alla förslag som skulle öka föräldrars valfrihet under småbarnsåren, exempelvis vårdnadsbidrag och frivillig sambeskattning. Därför får partiet sämst betyg i vår nya Barnbarometer, skriver nätverket Power To Parents.

Publicerad: 30 augusti 2018, 10:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Børge Sandnes / Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnperspektivetSocialdemokraternaBarn

Så här i valrörelsens slutskede noterar vi glädjande att familjepolitiken har blivit en valfråga. I förrgår kom Socialdemokraterna med ett löfte om en extra semestervecka för barnfamiljer för att ”föräldrar behöver mer tid med sina barn”. Samtidigt har flera S-ministrar gått till hård attack på olika debattsidor mot motståndares förslag som månar om barnens tid med föräldrarna. Även en liberal riksdagskandidat hakade på i förra veckan. De påstår att det är kvinnofientligt att vilja ta bort kvoteringen i föräldraförsäkringen, erbjuda vårdnadsbidrag i nivå med förskolesubventionen till föräldrar som känner att deras barn behöver mer tid hemma när de är små, samt tillåta sambeskattning och delning av pensionspoäng mellan föräldrar för att ge dem större möjligheter till valfrihet. Förslag som drivs av flera partier.

Kritikerna nämner dock inte att kvinnor har drabbats av dubbelt så många sjukskrivningsdagar som männen på grund av nuvarande familjepolitik, som pressar dem att börja jobba så tidigt som möjligt och lämna bort sina barn. Inte heller säger de något om att barns och ungas psykiska ohälsa har ökat markant sedan denna barnomsorgsmodell blev norm. Barnens behov berörs inte alls, vilket ju borde vara utgångspunkten i familjepolitiken. Tar man in vad modern forskning visar och att barn är olika, blir det uppenbart att det behövs ökad valfrihet i familjepolitiken så att föräldrar får större möjlighet att ge sina barn den tid som just de behöver. Detta är många partier riktigt dåliga på, visar vår nya Barnbarometer som publiceras i dag.

Sex frågor bedömdes hos de åtta riksdagspartierna, samt fyra partier som vill in i riksdagen och har förslag som kan påverka föräldrars möjligheter positivt eller negativt: Medborgerlig Samling, Feministiskt Initiativ, Enhet och Kristna Värdepartiet.

Resultatet visar att det har skett försämringar i flera partiers familjepolitik sedan förra Barnbarometern i juni 2017 och att det har blivit alltmer trångt på den röda minussidan. Sämst är Socialdemokraterna, men hack i häl kommer Liberalerna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Bäst är Kristna Värdepartiet, följt av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborgerlig Samling. Vår slutsats från i fjol kvarstår därmed: nya partier är bättre på små barns behov (med undantag av F!). De nya tycks ha lättare än ”gammelpartierna” att tänka i nya banor baserat på vad modern forskning och statistik visar – och att lyssna till folkopinionen som gånggång i olika undersökningar uttryckt ett starkt stöd för ökad valfrihet i familjepolitiken.

Sammantaget visar vår Barnbarometer tydligt att valet står mellan dem som vill slå spiken i kistan för den lilla valfrihet som finns i familjepolitiken och dem som vill förbättra den. Den visar också att de som nu skriker högst om kvinnofientlighet är de som är mest barnfientliga.

Susanne Nyman Furugård, Power to Parents 2018

Madeleine Lidman, Power to Parents 2018

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev