fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Rusning till KD och SD – så lyckades de få fler kandidater

Publicerad: 2 juni 2022, 10:55

Torbjörn Alexandersson delar ut flygblad i Hyltebruk. Tack vare honom har KD en lista i kommunvalet i Hylte för första gången på tolv år. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

För första gången på tolv år ställer KD upp i valet i Hylte. Medan flera partier backar rejält strömmar antalet kandidater till KD och SD.
• Det har partierna gjort för att få fler att ställa upp.
• Kraftig skjuts för SD – så många fler kandidater har partiet.
• Politikern bakom Hyltes KD-lista.

Ämnen i artikeln:

Val 2022KristdemokraternaSDSverigedemokraternaKommunvalPolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Senast Kristdemokraterna hade en lista i den lilla halländska kommunen var 2010. Mannen bakom vändningen heter Torbjörn Alexandersson och är till vardags kommunal matbilschaufför.

– Jag engagerade mig i KD för att jag inte tyckte att det fanns någonting för mig att rösta på här i Hylte. Då tänkte jag att i stället för att sitta och gnälla får jag starta det själv. Så då tog jag kontakt med avdelningen i Falkenberg, berättar Torbjörn Alexandersson. 

Partiets ombudsman och några partister från Falkenberg åkte till Hylte för att träffa honom. 

– Jag tyckte att det de berättade stämde precis med mina åsikter och min värdegrund, säger han. 

Resultatet blev att en satellitavdelning startades i Hylte, som en del av den i Falkenberg.

Drygt två år senare har KD lyckats skramla ihop fyra kandidater till kommunlistan, som toppas av Torbjörn Alexandersson. Och valkampanjen är i gång. 

– Jag ska köra runt i min egen bil som jag satt magnetskyltar på. Sedan lappar vi lådor och står utanför butiker. Vi jobbar mycket med sociala medier också, berättar Torbjörn Alexandersson. 

Målsättningen är tydlig. 

– Att vi ska ta oss innanför dörrarna till kommunfullmäktige. Få in en fot och synas så att folk vet om att vi finns. 

LÄS MER: Granskning av vallistor: Småpartiernas krasch – så stort är raset för MP och L

Kristdemokraterna är det parti som procentuellt har lyckats bäst med att få fler kandidater i kommunvalet. 480 fler än valet 2018, en ökning med 12 procent. 

– Vi har jobbat aktivt med medlemsvärvning och ökat rejält. Och uppmuntrat att fler ska få ta plats och ta förtroendeuppdrag. Vi har haft många aktiviteter för medlemmar även under pandemin: webbinarier, seminarier och sådant på digitala plattformar. Jag är stolt över att vi mäktat med det under den här ganska tuffa tiden, säger Peter Kullgren, partisekreterare i Kristdemokraterna. 

Han betonar att det inte räcker att ha många kandidater, de ska även hålla måttet. 

– Om vi ber om mandat från väljarna måste vi också ha personer som är bra nog för att sätta på de poster vi får. Vi har haft kandidatutbildningar om hur kommunerna fungerar, våra viktigaste förslag och hur nämndarbete fungerar, berättar Peter Kullgren. 

Näst mest ökar Sverigedemokraterna som har 449 kandidater fler i årets kommunval jämfört med 2018, en ökning med 10 procent. I valet 2018 saknade SD kandidater i 24 kommuner. I år finns det bara sju kommuner där partiet inte har en lista.

– Vi har tittat extra noga på de distrikt med kommuner där vi saknade kandidater och försökt hjälpa dem, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Vad betyder det för er att ni nu finns representerade i nästan alla kommuner?
– För att vi ska kunna bli större krävs det att vi är aktiva i de absolut flesta kommuner. Då kan vi visa väljarna att vi inte bara finns på riksnivå utan också jobbar mot dem i de frågor som berör dem i vardagen. Det är jätteviktigt.

Ni har tidigare fått betydligt lägre resultat i kommun- än i riksdagsvalet, kommer det att ändras nu med fler kandidater i kommunerna?
– Det tror jag. Jag har pratat med ganska många som sagt att de röstat på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet men inte lokalt. För att de inte tycker att vi har gjort ett bra jobb eller för att vi varit osynliga. Det är klart att det spelar roll att man finns där, är aktiv, syns i media och gör ett bra jobb.

LÄS MER: SD om mansdominansen: ”Jag tror att män är mer enkelspåriga” 

LÄS MER: Granskning: Männen tar täten i jakten på makten – men inte i Danderyd

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev