Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Rödgröna har tappat rejält senaste året

Publicerad: 23 mars 2015, 14:23

De rödgröna har tappat stort senaste året, visar DS Poll of polls.

Foto: Tomas Oneborg, TT

På ett år har de rödgröna partierna tappat drygt 9 procent av opinionsstödet. Socialdemokraterna rör sig sakta nedåt och ligger strax under 30 procent.


Enligt DS Poll of polls – baserat på drygt 11 800 intervjuer – är skillnaden mellan blocken nu i mars lägre än vid valet i höstas. Skillnaden är 3,9 procentenheter jämfört med 4,2 i september.

Om man ser till hela det rödgröna blocket har det försvagats kraftigt det senaste året. För ett år sedan hade S, MP och V tillsammans 52 procent. I dag har trion stöd från knappt 43 procent av väljarna.

Regeringspartierna S och MP kommer ingen vart. Tvärtom har paret Löfven-Romson tappat 1,7 procentenheter sedan valdagen och samlar bara 36,2 procent. Regeringen i allmänhet och Margot Wallström i synnerhet har de senaste veckorna varit under stark press i samband med Saudiaffären.

Räknat ett år bakåt är Stefan Löfven en klar opinionsförlorare. Från mars 2014 till mars 2015 har han sett stödet för Socialdemokraterna falla från 34,4 till 29,9 procent (-4,5).

LÄS MER: Åsiktskorridoren gör S till sin egen fånge. 

I skuggan av regeringen har Vänsterpartiet lite medvind. Partiet har sedan valet gått från 5,7 till 6,5 procent. Partiledaren Jonas Sjöstedt ligger dock en bra bit under Vänsterpartiets toppnotering på 8,4 procent från maj 2014.

De rödgröna partierna mars 2014 – mars 2015:

De fyra borgerliga partierna står i dag på exakt samma opinionsnivå som i mars 2014 – 38,8 procent.

Med Ebba Busch Thor har Alliansen fått tre kvinnliga partiledare. Det kan bli fyra om Jan Björklund skulle ersättas av den populära Birgitta Ohlsson. Inför valet 2018 får borgerligheten i så fall en utpräglat feministisk profil. Annie Lööf står stark inom Centern och Anna Kinberg Batra har just nu något fler sympatisörer än vad M hade på valdagen.

Sverigedemokraterna kvarstår som den enda verkliga vinnaren sedan valet. Partiet ligger stabilt kring 15 procent och är ohotat som landets tredje största parti. I dag svarar cirka 950 000 svenskar att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val. Jimmie Åkesson har nu också meddelat att han blir kvar som partiledare.

I DS Poll of polls håller SD och FP ställningarna som de partier som gått bäst respektive sämst sedan valdagen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev