Demokrati
Riskfyllt styra ännu mer i familjepolitiken
Jämställdhet i hemmet är en viktig fråga men uppnås inte genom politisk klåfingrighet. Det enda kloka är att erbjuda föräldrar en familjepolitik med mer flexibilitet och fler verktyg för att kunna sy ihop bra lösningar under småbarnsåren.
Publicerad: 1 juni 2015, 18:24
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I dag pratas det inte längre om barnets behov – utan föräldraförsäkringen har blivit ett verktyg för S att styra familjerna. Foto: Colourbox
Socialdemokraterna har gett klartecken för en politik som innebär att de tar sig rätten att gå in och detaljstyra och ta över ansvaret från föräldrarna hur föräldradagarna ska fördelas i varje enskild familj.
I den redan individualiserade föräldraförsäkringen där föräldrarna får hälften av dagarna var – stoppas snart möjligheten helt att skriva över dagar på varandra. Just nu är 90 dagar tvångskvoterade, men S flaggar för mer styrning under den här mandatperioden.
Målet är att dagarna ska tvångskvoteras rakt av. Runt hörnet väntar även Anna Hedborgs, S, förslag om att stoppa rätten att ta ut obetalda dagar i föräldraförsäkringen.
I en debatt i SR P1, med Carina Ohlsson, S-kvinnors förbundsordförande, berättade hon att det här är något som LO, TCO och Saco ”verkligen står bakom”, så enligt henne finns det ett brett stöd för mer detaljstyrning.
Men 80 procent i Sverige säger nej till mer tvångskvotering, enligt en undersökning från Novus. Och det har sett likadant ut sedan 2005 då Karl-Petter Thorvaldsson och LO började driva den här frågan. Föräldrar vill helt enkelt bestämma själva.
Intressant är att föräldraförsäkringen en gång i tiden kom till för att varje barn skulle ha åtminstone ett års omsorg med en förälder i hemmet. I dag pratas det inte längre om barnets behov – utan föräldraförsäkringen har blivit ett verktyg för S att styra familjerna.
LÄS MER: Politiken kan inte tvinga fram jämställda relationer.
Som Carina Ohlsson sa i debatten i P1: ”Kvinnorna ska inte kunna smita undan”. Enligt Socialdemokraterna ska nämligen alla småbarnsföräldrar arbeta heltid under småbarnsåren, ”för annars får de sämre pension”. Ett uttalande som klingar en smula ihåligt med tanke på att regeringen nyligen sänkte avdragsrätten i privat pensionssparande från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor.
I stället för att styra alla föräldrar att göra likadant – så går det ju att göra något åt de sidoeffekter som kan uppstå om en förälder är hemma längre. Det går till exempel att tänka nytt kring pensionerna. Varför inte låta den förälder som arbetar utanför hemmet få skriva över en del av sin pension på den förälder som är hemma?
Om kvotering är den enda lösningen kring alla val som rör livspusslet så är frågan vad som är nästa steg. En orsak till att kvinnor har lägre löner är att 9 av 10 som arbetar inom vård och omsorg, är kvinnor.
Är det fel yrkesval? Ökar kvinnodominansen inom ett yrke så sjunker ju lönerna, sägs det. Ska kvinnor därför förbjudas att söka jobb inom vård och omsorg, för att i stället kvoteras in i yrken med låg andel kvinnor?
Redan i dag kan vi se att det är tufft för familjer att få ihop livspusslet. I Stockholm där en majoritet väljer standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola, så ökar sjukskrivningarna redan efter första barnet. Standardlösningen passar många men inte alla.
Nu ser vi att sjukskrivningarna ökar även för pappor som tar ut mer föräldraledighet, enligt statistik från Försäkringskassan. Att i det läget välja en politik som innebär mer styrning och ännu mindre flexibilitet är riskfyllt.
Madeleine Lidman, Hemmaföräldrars nätverk
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.