lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Risk för kompetenstapp när flytten stressas fram”

Regeringen har meddelat att ytterligare ett antal myndigheter kommer att omlokaliseras. Om flyttarna inte ska få negativa konsekvenser för verksamhet och anställda måste arbetsgivarna låta det ta tid och erbjuda personer med nyckelkompetens individuella lösningar och flexibla arbetsvillkor, skriver Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S.

Publicerad: 23 januari 2018, 04:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För den som har familj och nätverk på en ort är tanken på en plötsligt flytt till en annan ort troligen inte särskilt lockande, enligt skribenten.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

JobbArbetsmarknadMyndigheter

När civilminister Ardalan Shekarabi och regeringen nu lämnar besked om ytterligare ett antal omlokaliseringar av statliga myndigheter väcks naturligtvis oro hos många av de anställda.

För den som har familj och nätverk på en ort är tanken på en plötsligt flytt till en annan ort troligen inte särskilt lockande. Att tvingas sälja sitt boende på en osäker bostadsmarknad, rycka upp barn och partner från skola och arbete är för många en alltför stor omställning. Och vad gör den familj där båda arbetar på varsin statlig myndighet som omlokaliseras till olika orter?

Efter höstens besked från Arbetsdomstolen är det dessutom klarlagt att myndighetsanställda ska betraktas som arbetsskyldiga i hela landet, om specifik anställningsort inte angetts. Det innebär att den som inte vill följa med i en flytt själv måste säga upp sig och därmed riskerar sämre omställningsvillkor än vad som gäller för den som sägs upp på grund av arbetsbrist.

Saco-S har under lång tid pekat på riskerna med att stressa fram omlokaliseringar. Glädjande nog verkar civilministern nu ha lyssnat. I de senaste beskeden är omställningsperioderna längre än tidigare. Nu hoppas vi att arbetsgivarna också tar initiativ till mer flexibla lösningar för de anställda i samband med myndighetsflyttar. På så sätt kan omlokaliseringarna bidra till de positiva effekter som regeringen hoppas på, både för verksamheterna och för de anställda.

Arbetslösheten bland akademiker är låg och många anställda väljer i stället att börja sökandet efter ett nytt jobb i samma stund som beskedet om omlokalisering kommer. Det innebär att många myndigheter som flyttar tappar viktig nyckelkompetens långt innan själva flytten. Det får i sin tur negativa konsekvenser för verksamheten.

Om de negativa effekterna ska undvikas och statliga myndigheter även framöver ska fortsätta vara attraktiva arbetsplatser för akademiker behöver regeringen ta större hänsyn till tre faktorer; tid, individ och flexibilitet.

Förhandlingsorganisationen Saco-S, som representerar 87 600 statligt anställda akademiker, vill se mer av individuella lösningar i samband med omlokaliseringar. Till skillnad från andra parter tror vi inte att det givna svaret är att villkoren vid omlokalisering bäst regleras i kollektivavtal. I stället menar vi att de anställda måste erbjudas lösningar och villkor som bättre passar individuella behov. På så sätt kan arbetsgivaren se till att nyckelkompetens inte försvinner inför en omlokalisering.

Inom Saco-S vill vi att nyckelpersoner till exempel ska erbjudas ersättning för resor, dubbelt boende och möjligheten att räkna restid som arbetstid. På så sätt kan kompetensöverföreningen mellan erfarna och nyrekryterade medarbetare säkras och myndighetens verksamhet tar mindre skada.

Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev