fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ringde chefredaktör - JO kritiserar kommun

Publicerad: 4 maj 2022, 14:59

JO riktar kritik mot Sotenäs kommun.

Foto: Jessica Gow/TT

Sotenäs kommun får kritik från JO efter att kommunikationschefen ringt lokaltidningens chefredaktör med frågor om en journalist som granskat kommunen.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttMedierKommunikation

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Enligt ett beslut från Justitieombudsmannen, JO, har Sotenäs kommun brutit mot regeringsformens krav på saklighet, rapporterar tidningen Journalisten. Bakgrunden är ett samtal från kommunikationschefen till chefredaktören för tidningen Bohusläningen. 

Enligt chefredaktören ska kommunikationschefen ha krävt att en reporter som genomförde en större granskning av kommunen skulle bytas ut. Detta på grund av att reportern tidigare varit aktiv i ett politiskt parti och drivit en politisk blogg. 

Kommunen har i sitt svar till JO nekat till anklagelserna och hävdat att syftet med samtalet var att få veta om reportern kontaktade kommunen i egenskap av journalist eller som politisk bloggare. 

JO konstaterar att ord står mot ord. Men riktar kritik mot kommunen på grund av att det är svårt att uppfatta samtalet  ”på något annat sätt än som ett ifrågasättande av [reportern] på grund av hans politiska åsikter och som ett uttryck för missnöje från kommunens sida”, skriver Journalisten. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev