Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Riktiga Anna Kinberg Batra måste ställa sig upp”

Om man skulle be en moderat om en hiss-pitch om varför man ska rösta på M skulle det krävas en långsam hiss och en hög byggnad för att få ut ett vettigt svar. Att Anna Kinberg Batra avgår löser inte partiets problem – däremot måste hon förändras och börja vara sig själv.

Publicerad: 1 juni 2017, 14:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Byggandet av ett frihetligt Sverige måste återigen bli ett spännande intellektuellt äventyr, något för de modiga.”

Foto: Per Pettersson


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

De tillfällen jag träffat Anna Kinberg Batra (inte överdrivet många) har jag uppfattat hennes som en varm person som bryr sig om hur de går för mig, staden jag kommer från och det jag håller på med.

De gånger jag sett henne i tv har hon som bäst varit kall och stel och som värst; en intellektuell förolämpning. Om den jag tror är den riktiga AKB kan ställa sig upp kommer hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister, om inte så finns det andra jobb.

Christian Gustavsson, ordförande för länsförbundet i Östergötland och medlem i partistyrelsen, anser att partiet nu måste välja en ny ledare. Han har fel i huvudfrågan, men rätt i att förändringar måste ske. Först och främst bör det sägas att Christian Gustavsson är modig som talar öppet om vad han tror i stället för att ligga bakom en buske och utöva krypskytte.

Christian Gustavsson fångar dock något viktigt. Om man skulle be en moderat om en hiss-pitch om varför man ska rösta på dem skulle det krävas en långsam hiss och en hög byggnad för att få ut ett vettigt svar. Regeringen må vara sämre än önskvärt — men det är inte en anledning att rösta på det diffusa moderata alternativet.

Så här långt in i mandatperioden borde det gå att tala om saker som människor bryr sig om i sin vardag. Möjligen är Moderaterna otydliga, men mycket handlar om att de inte pratar. Att läsa en moderat debattartikel, de få gånger som sådana skrivs, är ofta lika idé- som energilösa. Samtidigt finns det jordnära frågor att knyta an till, helt enkelt att se problemen i den lilla världen.

Stora delar av landet förväntas ha vattenbrist, jämställdheten mellan kvinnor och mäns löner (kontrollerat för diverse faktorer) krymper långsamt men inte tillräckligt fort. Utöver det så har vi en bostadsmarknad som ger många sömnlösa nätter, oavsett om man är på den eller inte.

Tre råd för framtiden är:

Ibland står man inför svåra frågor. Alla som begär förtroende att leda ett land bör vara medvetna om att mycket av det man gör kommer att vara dåligt för vissa, men ibland är det acceptabla förluster då själva handlandet leder till bra saker för väldigt många. Om man upptäcker att man gått igenom en lång intervju och inte lyckats svara på en enda fråga, eller det framstår som att man inte förstår frågorna och börjar prata om andra saker, kan intervjun lika gärna skippas.
Byggandet av ett frihetligt Sverige måste återigen bli ett spännande intellektuellt äventyr, något för de modiga. Det är inget fel i att ha ryggen mot väggen, väggen kan vara bra att använda för att trycka sig ut med kraft så man får momentum framåt när man ska debattera. Men det är inte en en-persons-show. Varje talesperson i riksdagen eller för den delen riksdagsledamot som inte levererar bör spana efter ett annat jobb senast 2018.
Var inte rädd för motståndet. Mycket talar alltså för att Stefan Löfven är på väg att leda Socialdemokraterna mot partiets allra sämsta valresultat sedan allmänna rösträtten infördes och Miljöpartiet kan lämna riksdagen. Mycket av Sverigedemokraternas politik kan liknas vid troll i fabler, riktas solsken på dem så stelnar de och spricker. Utmana därför deras förslag och presentera vettiga saker själv.

Låt Kinberg Batra vara Kinberg Batra. Släpp loss kopplet och börja prata om hur Sverige ska förbättras. Det är inte brist på samhällsproblem i Sverige, låt det moderata projektet återigen bli ett intellektuellt spännande äventyr.

Jonas Grafström, tidigare vice riksordförande Moderata Studenter, nu doktor i nationalekonomi

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev