måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

I det politiska uppdraget ingår inte att ha åsikter om vad som helst. Debatten om Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Jihadisten borde inte handla om om vi ska dalta med terrorister eller inte, utan om vikten av att värna om den fria kulturen.

Publicerad: 29 mars 2017, 14:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StudenterCenterpartietLiberalernaKulturpolitikDemografiGöteborg

Replik. I debattinlägg Skattepengar ska inte gå till daltande med terrorister i Dagens Samhälle riktar Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter i Göteborg, kritik mot Göteborgs Stadsteaters uppsättning Jihadisten, utifrån ett enstaka referat från SVT.

Habtemichael hävdar i inlägget att en pjäs som handlar om jihadism inte är värd att finansieras med skattepengar, men där har han fel.

Kulturen måste stå fri från direkt politisk påverkan. Liksom många andra kulturuttryck, upprör och provocerar Jihadisten. Kulturen är i bästa fall en arena där aktuella ämnen kan diskuteras och bana väg för nya tankegångar. Där människor möts och utbyter åsikter frodas framväxten av nya idéer. En fri kultur bör därför ses som en grundval i ett demokratiskt samhälle.

Det är därför fullkomligt befängt att, som Habetemichael, vilja stoppa en arena för diskussion kring ett såpass allvarligt och viktigt ämne som jihadism i Sverige. Man kan inte, samtidigt som man hävdar att man står upp för ett fritt och demokratiskt samhälle, förespråka begränsningar i den fria kulturen.

Att vara politiker innebär inte att man ska ha åsikter om vad som helst. Vissa grundläggande värderingar måste värnas för demokratins bästa. En teaterföreställning, eller något annat kulturuttryck, ska inte utnyttjas som verktyg för att plocka billiga politiska poänger. Kulturen måste vara en frizon från klåfingriga politiker, något som varenda liberal bör ställa upp på.

Det verkar som att Habtemichael vill begränsa Göteborgs stadsteaters rätt att låta sina uppsättningar handla om vad de själva vill. Tyvärr är han inte ensam om att vilja ge sig på kulturens självständighet. Andra partier, däribland Sverigedemokraterna, ställer också upp bakom budskapet att använda kulturen som ett slagträ i den politiska debatten. Det är mycket farligt att som politiker ge sig in och reglera vilken kultur som ska få finnas eller inte.

Frågan om Stadsteaterns uppsättning är inte en fråga om daltande av jihadister, utan en fråga om huruvida kulturen ska vara fri från direkt politisk påverkan eller inte. Den självklara liberala ståndpunkten är att politiker ska hålla sig utanför vad som sätts upp på teaterscener runtom i Sverige.

Saga Axmalm, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev