Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Rekord i indragna tillstånd för assistansbolag

Publicerad: 24 mars 2021, 11:55

Ivo anser sig ha blivit bättre på att identifiera oseriösa aktörer inom assistansen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Under 2020 drog Inspektionen för vård och omsorg in fler tillstånd för privata aktörer inom omsorgen än någonsin tidigare. De flesta av dem var assistansbolag.

Ämnen i artikeln:

AssistansIVOKriminalitet

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) initierade under 2020 hela 49 ärenden om återkallelse av tillstånd inom socialtjänsten. Det är en kraftig ökning jämfört med 2019 då endast tolv sådana ärenden inleddes. Det framgår av myndighetens årsrapport till regeringen.

Nu rapporterar SVT att detta ledde till att rekordmånga privata aktörer blev av med sina tillstånd. Totalt 25 bolag miste sina tillstånd under 2020 – fler än något annat år sedan myndigheten tillkom 2013. De flesta av dessa var assistansbolag.

– Försäkringskassan betalar ut stora summor för assistans varje år och det gör att det kan finnas en yta där aktörer som inte är lämpliga också tar sig in, säger Anette Nilsson, enhetschef på Ivo, till SVT.

Av myndighetens årsrapport framgår dock att den stora ökningen av antalet indragna tillstånd inte behöver betyda att de oseriösa aktörerna har blivit fler. I stället pekar Ivo på att lagstiftningen har skärpts med nya krav för att bolag ska anses lämpliga, vilket ger myndigheten större möjligheter till ägar- och ledningsprövning.

Ivo lyfter också fram ett breddat samarbete med andra myndigheter som Försäkringskassan, Migrationsverket och Polismyndigheten som en förklaring till det ökade antalet ärenden om återkallande av tillstånd. Samt att Ivo har ”blivit bättre på att identifiera oseriösa aktörer, utreda deras lämplighet och att driva dessa ärenden i domstol”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev