Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Reinfeldt: Jo KD, att inseminera singlar är ok!

Publicerad: 21 maj 2014, 15:39

Filippa Reinfeldt (M), talesperson i hälso – och sjukvårdsfrågor, svarar på KD:s kritik mot Moderaternas beslut att ställa sig bakom singelkvinnors rätt till assisterad befruktning.


KD uttrycker besvikelse över att Moderaterna och övriga Allianspartier är för förslaget om singelkvinnors rätt till assisterad befruktning och tänker ta strid i frågan (läs inlägget här). Hur ser du på det?
- Jag kan inte tala för de andra Allianspartierna, men moderaternas familjepolitik är grundad på tanken att familjer är olika och har skiftande önskemål och behov. En modern lagstiftning ska utgå från barnens behov, oavsett hur familjen ser ut. Vi har tillsammans med FP och C föreslagit att regeringen ska inleda ett lagstiftningsarbete så snart som möjligt.

- Men det är väl bra att KD visar var de står. Vi har en Allians som tillåter olika åsikter och vi har respekt för att det här är komplicerat, det kräver eftertanke och reflektion. Men vi samarbetar naturligtvis som vanligt.

Tidigare har Moderaterna varit splittrade i frågan, hur skulle du säga att det är nu?
- Det här är Nya Moderaternas politik. Det kan alltid i alla sakfrågor finnas enskilda som tycker olika, men det här är den politik som partiet står för.

Kan KD:s besked om att partiet tänker strida mot förslaget få Moderaterna att splittras?
- Nej, det tror jag inte. Jag tycker bara att det är bra att KD visar att man har en annan uppfattning. I det här fallet kommer det att bli ett lagändringsförslag som är tänkt att träda i kraft 2015.

Men är det inte viktigt att barn har pappor?
- Jo, men familjer ser väldigt olika ut. Det finns ensamstående mammor, ensamstående pappor, pappor och pappor, mammor och mammor. Vi vill se en modern lagstiftning som utgår från barnens behov, oavsett hur familjen ser ut.

Vad vet ni om hur det är för barn att inte veta vilka deras pappor är?
- Det finns oerhört många barn som är adopterade och som inte växer upp hos sina biologiska familjer, så det är inget nytt i den här frågan

Så ni ser inget problem med det?
- Nej, det gör vi inte.

Varför ska den kvinna som insemineras inte själv försörja sitt barn? Och hur kan M gå med på att de här kvinnorna ska få underhållsstöd, strider inte det mot arbetslinjen?
- Nu ska detta förslag ut på remiss och därefter följer ett lagstiftningsarbete som behandlar detaljfrågor likt denna. Det som Moderaterna tagit ställning till är att insemination av ensamstående ska tillåtas. Sen får vi återkomma till hur detaljerna i lagstiftningen ska se ut.

Läs även

Alice Teodorescus krönika:

Är barn en mänsklig rättighet?

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev