måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Reglerna kan inte ändras under spelets gång

Publicerad: 19 september 2014, 10:32

Talmannen leder riksdagens arbete 2011.

Foto: Melker Dahlstrand

Sverigedemokraterna är emot folkstyre och mänskliga rättigheter och kan därmed inte få någon talmanspost i riksdagen, skriver Birgitta Dahl i en debattartikel. Men två tunga statsvetare håller inte med.


Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


-  Jag tycker att det är rimligt att man följer den praxis som har etablerats, säger Olof Ruin, professor emeritus vid Stockholms universitet.

Talmannen leder arbetet i riksdagen, fördelar ordet, håller reda på talartider och sköter omröstningar. Den är också riksdagens representant utåt i olika sammanhang.

Praxis säger att de tre vice talmansposterna ska fördelas efter partiernas storlek. Eftersom SD efter valet är riksdagens tredje största parti innebär det att det ska få en vice talmanspost. Men den ordningen är inte reglerad i lag, vilket har gjort att en debatt uppstått om SD:s lämplighet på posten.

Socialdemokraterna, Alliansen och Miljöpartiet är för att man håller fast vid praxis – medan Vänsterpartiet är emot.

Birgitta Dahl, före detta talman, skriver i en debattartikel på SVT Opinion att SD inte bör få tillsätta posten eftersom partiet är emot demokrati och mänskliga rättigheter.

Men Olof Ruin säger att det vore dumt att i ett så skakigt politiskt läge plötsligt gå ifrån etablerad praxis, även om han har stor sympati för de värderingar som Birgitta Dahl uttrycker. I stället bör endast storlek spela roll, tycker han.

- Var ska man annars dra gränsen? Man måste lyfta talmanskapet från den allmänna politiska diskussionen. I stället får man utifrån sina värderingar bekämpa ett parti som Sverigedemokraterna i riksdagens vardag, säger han.

Olof Petersson, tidigare professor i statskunskap vid Uppsala universitet, vill inte bedöma SD:s politik - men håller inte heller med Birgitta Dahl.

- Man kan inte ändra spelreglerna under spelets gång. Vill man ändra på praxis så måste man motivera det tydligt med tydliga kriterier. Det är viktigt att det i så fall blir generella regler som inte riktas mot ett enskilt parti, tycker han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev