söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regiontoppen sa nej till konsultuppdragen – sadlade om: ”En jätteomställning”

Publicerad: 12 maj 2022, 07:25

Efter tiden som regionråd i Region Stockholm utbildade Erika Ullberg sig till ämneslärare och jobbar nu på ett högstadie i Huddinge. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Drygt åtta år som regionråd fick räcka för Erika Ullberg (S). Hon tackade nej till fina erbjudanden om konsultjobb och bytte yrkesbana. ”Jag var jättesugen på att prova på något nytt”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

PolitikerKarriär

MB

Mikael Bergling


Inför valet 2018 satsade Socialdemokraterna och Erika Ullberg hårt på ett maktskifte i Region Stockholm och på att ersätta Iréne Svenonius (M) som regionstyrelsens ordförande.

– Vi fick fler röster än i valet dessförinnan och blev äntligen största parti igen, men lyckades inte få till stånd ett skifte. Jag ville inte fortsätta som regionråd i opposition en period till, utan kände att det passade bra att låta någon annan ta vid och bestämde mig för att avgå.

– Bland det första jag gjorde efter att ha lämnat och fått lite mer tid var att ta jägarexamen och skaffa abonnemang på Operan. 

Snabbt började erbjudanden om olika konsultjobb komma.

– Jag fick en handfull fina erbjudanden och träffade trevliga människor som arbetar med spännande saker. Men jag kände att det där och då inte var något för mig.

– Jag hade drivit frågan om karantänsregler för politiker och ville leva efter det, även om det inte fanns eller finns några formella regler om vad man får och inte får göra.

LÄS MER: Granskning: Var femte toppnamn lämnade i förtid – över 200 har slutat 

Erika Ullberg anser inte att det är förvånande att en hel del före detta politiker satsar på en konsultkarriär.

– Konsultlivet och att jobba med sina nätverk verkar vara det som vi får flest erbjudanden om och därmed ligger närmast till hands för många.

Varför är det så?
– När man blir politiker på heltid fortsätter livet på den gamla arbetsplatsen som vanligt. De steg man kanske hade tagit i karriären om man stannat kvar, tar man inte. För många kan det självklart kännas svårt att efter flera år som heltidspolitiker gå tillbaka till samma tjänst som de lämnade många år tidigare. 

Hur var det att lämna en position med betydande makt och stor uppmärksamhet?
– Det var en jätteomställning att inte längre ha mer eller mindre jour 24/7, att telefonen inte längre ringde oavbrutet. Att vara heltidspolitiker är väldigt intensivt, mångsidigt och dynamiskt. Det är svårt att få det i en annan roll. Det är ett privilegium.

Med politikerpension i ryggen började Erika Ullberg 2019 plugga till ämneslärare.

– Jag hade ett sug efter att blir lärare och började studera samma månad som jag slutade som regionråd.

Dagen efter hon fick sin examen började hon arbeta heltid och är nu tillsvidareanställd SO-lärare och mentor i årskurs nio på Segeltorpsskolan i Huddinge.

Har du i jobbet som lärare någon nytta av dina erfarenheter som politiker?
– Ja, att vara lärare är ett intensivt, socialt och kommunikativt arbete och på det viset likt mitt tidigare uppdrag. Men skillnaderna är förstås stora. Det jag saknar är att samarbeta tätt med kollegor i gemensamma projekt. 

Erika Ullberg säger att hon fortfarande är partimedlem.

– Men jag har inga förtroendeuppdrag. Jag lämnade politiken för att jag vill testa något annat. Kanske känner jag annorlunda en dag och tackar ja till ett uppdrag om tillfället kommer.

LÄS MER: Mutbrott, sexköp och nakenbilder – här fick kommunalråden gå

FAKTA

Namn: Erika Ullberg.

Ålder: 43 år.

Familj: Gift med Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och f d kommunalråd i Huddinge.

Gör: SO-lärare på Segeltorpsskolan i Huddinge.

Bakgrund: 2011–2019 region/landstingsråd (S) i Stockholm. 2014–2019 gruppledare och vice ordförande i landsting/regionstyrelsen. Tidigare bl a pressekreterare i utbildningsdepartementet och politisk redaktör för Nya Folkbladet.

Utbildning: Fil kand statsvetenskap och nationalekonomi samt ämneslärarexamen.

Pension: Under perioden 2021-04-01–2022-03-31 fick Erika Ullberg 331 381 kronor i visstidspension från Region Stockholm i enligt med PRF (pensionsreglemente förtroendevalda). Hon har rätt till visstidspension tills hon fyller 65 år. Denna samordnas med annan förvärvsinkomst.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev