Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regionråd: TV4:s beslut utarmar demokratin

Ledningen för TV4 har beslutat att lägga ned kanalens regionala och lokala nyhetsredaktioner. Och detta är ett beslut som tas under inledningen av supervalåret 2014. Den yttersta konsekvensen av detta angrepp är en utarmning av demokratin och något som skadar företaget TV4, skriver sex stycken regionråd och kommunalråd från (S), (M) och (C) i en gemensam debattartikel.

Publicerad: 14 april 2014, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

Medias närvaro spelar en avgörande roll under valrörelsen, men är kanske ännu viktigare efter att valen är avgjorda. Det är då politiker tillsammans med medborgare ska bygga upp samhället, i en djupare dialog. Då behövs media mer än någonsin. Ingen politisk gruppering, oavsett nivå, kan genomdriva sin politik utan god förankring i samhället. Politiken måste även konstant bli granskad. Med minskad rapportering och bevakning på regional och lokal nivå ökar riskerna för maktmissbruk och dåligt förankrade beslut. Det är ett problem som bör tas på största allvar. I vårt samhälle har människor rätt till information, oavsett var i landet man valt att bo. Här har TV4 hittills fyllt en viktig roll.

Därför är det angrepp ledningen för TV4 nu riktat mot den regionala och lokala journalistiken, när de har beslutat att lägga ned de lokala nyhetssändningarna, inte enbart en fråga om att undergräva det dagliga arbetet med regional attraktivitet, eller ett sätt att motarbeta samhällsutvecklingen utan en direkt utarmning av demokratin. Var och en förstår konsekvenserna och vad som sker när medieskuggan breder ut sig över landet.

Journalisterna och journalistiken centreras allt mer till de större städerna. När det finns anledning till, och intresse av, en lokal rapportering kommer journalisterna få bege sig ut i regionerna. Det kommer leda till konsekvenser i form av en försämrad kvalitet på direktrapporteringen, men även märkas i hur bevakningen och reportagen vinklas. Det som är vardag för företagare, organisationer och det civila samhället riskerar att i rutan framställas som något avlägset. Journalister får aldrig någonsin bli turister i sina egna regioner.

Den regionala nyhetsbevakningen är ett sätt för beslutsfattare runt om i landet att ta del av berättelser om vad som skapar framgång i, och utvecklar, samhällen. Där riksmedierna inte klarar av att hitta och se framgångssagor är lokalmedierna viktiga kanaler för att sprida information och goda exempel, om det som skapar en bättre vardag för människor. För politiker i kommuner och landsting är nyhetsbevakningen i övriga landet en viktig pusselbit i utvecklandet av hållbara politiska mål.

Dagens situation med växande medieskugga ställer nya krav på de offentliga aktörerna på att vara tillgängliga för medborgarna. Det brukar sägas att krisen är utvecklingens moder. Men trots ny teknik och nya innovativa sätt att sprida budskap är det viktigt att kvalitetsgranskad och neutral information finns tillgänglig.

Vad ligger bakom det här tankefelet? Det är inte någon nyhet att den lokala och regionala politiken är den som spelar störst roll i människors vardag. Det finns ett kommersiellt värde för mediehus som vill överleva i framtiden, genom att arbeta för att utveckla sin lokala närvaro och stärka sina varumärken. Varför undergräva trovärdigheten för sig själv istället, på det sätt som TV4 nu gör när de avvecklar sina regionala nyhetsredaktioner?

I år är det valår, ett supervalår till och med. Vi kan nog konstatera att detta varken var det klokaste eller det mest ansvarstagande beslut TV4 kunnat välja att sända ut till alla oss som värnar demokratin och som dagligen engagerar oss för att utveckla Sverige. Därtill riskerar det även att bli till skada för TV4 själva.

Erik Bergkvist, regionråd (S), Region Västerbotten

Lars Blomberg, ordförande (M) regionstyrelsen Regionförbundet i Kalmar län

Sven-Åke Thoresen, ledamot (S) regionfullmäktige Region Gävleborg

Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande (M), Region Skåne

Muharrem Demirok, kommunalråd (C) Linköping

Stefan Lundgren, ordförande (M) kommunstyrelsen Sjöbo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev