söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regiondirektör sparkas – nya uppgifter om fallskärm

Publicerad: 18 april 2023, 10:59

Regionstyrelsens ordförande i Sörmland, Christoffer Öqvist (M) har tappat förtroendet för regiondirektören Jan Grönlund, som sägs upp med omedelbar verkan.

Foto: Pressbild/K-G Z Fougstedt

Regiondirektören i Sörmland sägs upp med omedelbar verkan. Enligt ett tidigare beslut skulle han sluta under 2023 men arbeta kvar i väntan på sin efterträdare. ”Förbrukat vårt förtroende”, säger regionstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

Region SörmlandChefskapLedare

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I slutet av januari meddelade den nya politiska ledningen i Region Sörmland att regiondirektören Jan Grönlund skulle lämna sitt jobb under 2023. Han skulle dock arbeta kvar tills en ny direktör är på plats, troligen framåt hösten.

I dag, tisdag, beslöt dock regionstyrelsen att säga upp Jan Grönlund med omedelbar verkan. ”Ett beslut vi var tvungna att ta då regiondirektören förbrukat vårt förtroende”, säger regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har samarbetet inte fungerat tillfredsställande och beslutet ska ha vuxit fram under våren.

– Vi politiker får inte leverans på de beställningar vi gör, säger Christoffer Öqvist till Dagens Samhälle, utan att vilja ge exempel på vad detta betyder.

– Jag går inte in på detaljer av respekt för Jan Grönlund.

Under våren har regionen ändrat sina uppgifter om Jan Grönlunds ekonomiska ersättning. Av det pressmeddelande som skickades ut i januari framgick att han enligt sitt anställningsavtal hade rätt till sex månaders uppsägningstid plus tolv månaders avgångsersättning. Detta skulle falla ut vid den tidpunkt då regiondirektören formellt sades upp.

Nu meddelar dock regionstyrelsen att Jan Grönlund från och med i dag har en uppsägningstid på tolv månader och att han är arbetsbefriad under denna tid. Han kommer alltså att få sin månadslön på 169 400 kronor fram till och med den 17 april 2024.

Enligt Christoffer Öqvist fanns tidigare en överenskommelse med Jan Grönlund om totalt 18 månadslöner, som inte längre gäller.

– Den var inte politiskt beslutad av regionstyrelsen.

Christoffer Öqvist hävdar att anställningsavtalet endast ger Jan Grönlund en fallskärm på tolv månadslöner, som nu ska betalas ut.

– Det är vad regionstyrelsen har beslutat och det är regionens juridiska tolkning av vad som gäller.

Rekrytering av ny regiondirektör har påbörjats och Christoffer Öqvist räknar med att denne är på plats senast i september. Tillförordnad regiondirektör är verksamhetsområdeschefen på Karsuddens sjukhus, Jörgen Bragner.

LÄS MER: Var fjärde regiondirektör bor i annat län

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev