fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringsunderlaget presenterat – statlig vård ska utredas

Publicerad: 14 oktober 2022, 08:36

Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson på fredagens presskonferens. Foto: Tim Aro/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildar regering, med stöd av Sverigedemokraterna. Deras gemensamma överenskommelse innehåller flera punkter som berör kommuner och regioner.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttModeraternaKristdemokraternaSDSverigedemokraternaLiberalernaPolitik

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


De fyra partierna presenterade dokumentet ”Överenskommelse för Sverige” på en gemensam presskonferens på fredagsförmiddagen. 

Sverigedemokraterna fick bland annat gehör för förslag inom migrations- och rättspolitik, bland annat ett kraftigt minskat mottagande av kvotflyktningar. 

Ett nationellt tiggeriförbud, en fråga som SD drivit lokalt i flera kommuner, ska utredas. En nationell social insatsstyrka och en ny socialtjänstlag var andra åtgärder som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson presenterade. 

Kristdemokraternas Ebba Busch meddelade att det kommer att bli en utredning av för- och nackdelar med helt eller delvis statligt huvudmannaskap för sjukvården. En nationell vårdförmedling ska inrättas, sa KD-ledaren som också talade om satsningar på primärvården.

LÄS MER: Lokala L-toppar nöjda trots hårda kompromisser 

Johan Pehrson nämnde förslag inom skolområdet, bland annat att en ny friskolelag ska införas, samt vissa begränsningar när det gäller vinstuttag ur friskolebolag: vinstutdelning ska inte få göras under de första åren efter att en skola startats eller köpts av en ny ägare. Liberalerna nämner också att de vill att ”steg tas emot” en nationell skolpengsnorm för att öka den statliga styrningen av finansieringen i syfte att öka likvärdigheten i skolan.

LÄS MER: De kommer att styra lokalt – DS följer bildandet av lokala styren  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev