tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringskrisen: Extraval lockar och oroar lokalt - ”Jag är jättesugen”

Publicerad: 18 juni 2021, 11:35

Teddy Nilsson (SD), Mats Gerdau (M) och Eva Hellstrand (C) är några av de lokalpolitiker som har synpunkter på det politiska läget.

Foto: Johan Alp, Johan Axelsson/Bildbyrån

Lusten till extraval är inte överraskande störst inom M, KD och SD, visar en DS-rundringning. ”Jag är jättesugen”, säger Nackas kommuntopp Mats Gerdau (M). Röster inom S och MP varnar dock för valtrötthet – hos både väljare och fotfolk.

Ämnen i artikeln:

RiksdagenRiksdagsvalStefan LöfvenVänsterpartietFörtroendevaldaVal 2022Regeringskris 2021

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se

BT


Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.seDet mesta talar just nu för att Stefan Löfven faller i en misstroendeomröstning i riksdagen på måndag. Men vem vinner på en regeringskris och ett extraval? Och hur peppade är lokalpolitikerna på valrörelse redan i höst? 

Dagens Samhälles rundringning visar att entusiasmen för nyval är störst inom M, KD och SD, som när en förhoppning om att kunna bilda en ny regering om Stefan Löfvens ministär faller. 

Mats Gerdau (M) i Nacka säger sig vara ”jättesugen” på att gå in i en valrörelse, en känsla han menar sig dela med andra inom partiet.  

– Jag tror att många moderater är väldigt motiverade. Nu kan vi kämpa för att byta ut Stefan Löfven. Det finns en stark kämpaglöd, säger han. 

Moderaterna i Trosa har samma inställning. 

– Med tanke på pandemin får vi väl se om vi får knacka dörr, men vi är alltid beredda att bidra till det som behövs för en ny regering, säger Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande (M). 

Daniel Portnoff (M) kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Foto: ADAM WRAFTER

Och chanserna för en moderatledd regering efter ett extraval bedömer han som goda. 

– Det sannolika är att den bildas tillsammans med KD och att den sedan för samtal med alla partier i riksdagen för att kunna regera. Men jag skulle inte ha någonting emot om både L och C ansluter. 

Inom regeringspartierna är tongångarna förstås annorlunda. 

– På riksnivå tänker de nog inte på att det är vi lokalt som ska göra fotarbetet. De förstår nog inte vilken insats som krävs av mindre kommuner för att vi ska kunna mobilisera för val två år i rad, säger Ewa-Leena Johansson (S) i Ljusnarsberg. 

Victoria Johansson (MP) i Solna håller med. 

– Jag tror inte att så många förtroendevalda och medlemmar är redo för att driva två valrörelser åren efter varandra. Det är både en personell och ekonomisk utmaning.

Precis som Miljöpartiet går Liberalerna kräftgång i opinionen och har legat stadigt förankrade under riksdagsspärren en längre tid. 

– Lusten att driva en valkampanj nu är ganska liten inom mitt parti, säger Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götaland. 

LÄS MER: Stort stöd för Dadgostar lokalt: ”Hyresfrågan så viktig”. 

Kristdemokraternas profil i Markaryd, Bengt Germundsson, (KD) ser dock fram emot ett eventuellt extraval. 

– Valkampanj är alltid roligt. Organisationen för vår del är taggad på att driva valrörelse. Vi har väldigt goda chanser, jag tror att det finns mark att erövra för oss, säger han.

Han säger sig kunna förstå Vänsterpartiets agerande.

– Ja, sätter jag mig i deras ställe inser jag att man någon gång måste sätta ned foten. Annars blir man bara dörrmatta och dörrmattor får inget gjort. 

Kjell Öjeryd (V), kommunstyrelsens ordförande i Sorsele, erkänner att han först var lite tveksam, men tycker nu att den väg hans parti valt är helt rätt.

– Från början tänkte jag: ”Vad ställer vår partiledare till med?” Men ju mer jag tänkt på det så har jag blivit övertygad om att det här är det enda rätta. Jag tror desto mer att det kan bli en fördel, att vi kan vinna fler väljare.

Men han tror ändå inte att vi kommer att få ett extraval. 

– Det blir en spännande helg. Man kommer diskutera det här och man kommer nog överens utan att det blir så.

Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen, tycker att Vänsterpartiets agerande är märkligt. 

– Det finns inget förslag om marknadshyror, endast en utredning. Hur ofta ser riksdagsbesluten som till slut läggs fram ut som utredningsförslaget?

Eva Hellstrand (C) regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Men hon konstaterar samtidigt att Centerpartiet ligger bra till i opinionen och bedömer att utgångsläget är gott för ett extraval. 

– Självklart är man alltid redo att gå till val. 

Flera av de politiker Dagens Samhälle pratat med lyfter riskerna med att ha ett val mitt i en pandemi. Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, är rädd för att ett politiskt kaos skadar Sveriges anseende internationellt och anklagar Vänsterpartiet för att agera omoget:

– Det känns överilat och inte riktigt grundat i den svenska historien att man gör så här. 

Dock försäkrar Staffan Jansson att han kommer att vara ”på tå” inför ett eventuellt extraval. 

– Jag är redo! Vi i Västerås känner oss väl förberedda för en valkampanj. Men jag vill hellre att vi gör det i laga ordning nästa år och med god framförhållning. 

I Svalöv är Teddy Nilsson (SD) kommunstyrelsens ordförande och han menar att alla sverigedemokratiska lokalföreningar är beredda på regeringskris och extraval. 

– Vi har haft tummen på startknappen länge nu, säger han.

Få tycks ha hopp om att landet får en ny regering efter en talmansrunda. 

– Det parlamentariska läget är ju precis detsamma som för två och ett halvt år sedan. Om inte S och M är beredda att bilda gemensam regering ser jag inget annat alternativ i nuläget, säger regionrådet Jonas Andersson (L). 

LÄS MER: Nooshi Dadgostar: Vi ska bli bättre på att mobilisera missnöjet. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev