torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringen vill skydda tjänstemän mot kränkningar och hot

Publicerad: 22 april 2022, 08:31

Påskhelgens upplopp har ytterligare belyst vikten av att offentliganställda behöver bättre skydd, enligt regeringen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Regeringen har tillsatt en utredning i syfte att skydda offentliganställda från trakasserier och hot. Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar för utökad sekretess på uppgifter om bostad och telefonnummer, rapporterar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Upplopp påsken 2022Regeringen AnderssonSenaste nyttHot

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Utredaren ska framför allt se över exponering av namn på myndighetsbeslut, bättre skydd för offentliganställdas personuppgifter samt utvärdera tjänstemäns straffrättsliga skydd mot förolämpningar och kränkningar. 

Morgan Johansson säger till DN att myndigheter måste respekteras och att det är ”extremt viktigt” nu med tanke på påskhelgens våldsamma kravaller. Hot och trakasserier mot personal gör samhället mindre tryggt och leder till att myndigheters arbete försämras, anser han.

– Vi har exempel på när tjänstemän utsätts för telefonterror eller ogrundade orosanmälningar till socialtjänsten, men också mera subtila hot mot poliser där man vet var dina barn bor. Detta vill vi att utredaren ska se om detta kan utvidgas, säger han till tidningen.

Utredningen ska redovisas senast i augusti nästa år.

LÄS MER:

Kommuntoppar oense om Paludan – ”Vi säger nej”

Staden ska identifiera 12-åringar i upploppen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev