måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringen står inte upp för kvinnors trygghet

Aspirerar man på att behålla regeringsmakten krävs också att man tar ansvar och står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Regeringen har visat sig oförmögen att göra detta när det kommer till frågor som rör kvinnors otrygghet och sexualbrott, skriver Emma Feldman (M).

Publicerad: 23 maj 2018, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergreppBrottsofferBrottsstatistikModeraternaRegeringenAsylsökande

Nästan dagligen kan man läsa om kvinnor som har utsatts för sexuella övergrepp i olika former och den otrygghet som breder ut sig bland främst kvinnor. Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsmätning uppger nästan en tredjedel av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Det är den största ökningen sedan 2006 då man började med mätningarna.

Det har skett en kraftig ökning av sexualbrotten sedan 2005. Mellan 2007-2016 har antalet anmälda våldtäkter ökat med drygt 40 procent. Vi ser också en kraftig ökning av antalet gruppvåldtäkter sedan 2012. Då ska vi minnas att mörkertalet ofta är stort vid samtliga typer av sexualbrott. Samtidigt läggs dessa fall på hög i väntan på en eventuell utredning, allt färre fall klaras upp och leder till fällande domar. Detta är inget annat än en tragedi för brottsoffren.

Trygghet är det mesta fundamentala i vår vardag. Det är en förutsättning för att allt annat omkring oss ska fungera. Det är helt oacceptabelt att så många människor upplever en sådan otrygghet och att kvinnor utsätts för sexualbrott i den omfattningen som sker idag. Det är ytterst en jämställdhetsfråga och där har regeringen varit alldeles för passiv.

Nyligen gjorde Aftonbladet en granskning av 58 lagakraftvunna domar för gruppvåldtäkt och 112 pojkar och män som är dömda för gruppvåldtäkt. Granskningen visar bland annat att de flesta av våldtäktsmännen är födda utanför Europa, 24 av de 112 våldtäktsmännen var asylsökande och mer än hälften av gärningsmännen var alkohol- eller narkotikapåverkade vid gruppvåldtäkten. Detta, menar jag, talar sitt tydliga språk om vilka typer av insatser som krävs för att stävja denna avskyvärda utveckling.

Det är tydligt att det krävs krafttag för att komma tillrätta med de ökande sexualbrotten. Moderaternas förslag om fler poliser och straffskärpning för alla våldtäktsbrott, inklusive sexuellt ofredande, är helt nödvändiga. Det krävs resurser till polis, rättsväsende och socialtjänst för att kunna gripa och lagföra och döma dessa brottslingar samt för att arbeta förebyggande, men det krävs också kartläggning av förövare.

Brå har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga sexualbrott och särskilt studera gruppvåldtäkterna och hur de hanteras i rättskedjan. Dock har inte regeringen gett Brå i uppdrag att kartlägga förövarna utifrån bland annat etnicitet, vilket är beklagligt. Det var längesedan en sådan kartläggning gjordes. Informationen krävs för att kunna arbeta förebyggande och effektivt med att motverka alla former av sexualbrott och särskilt gruppvåldtäkter. Att regeringen då undviker att låta detta ingå i uppdraget är oansvarigt.

Regeringens ovilja att ta till sig Moderaternas förslag och att faktiskt prata om dessa förövares bakgrund eller tillvägagångssätt är inget annat än ett hån mot alla offer. Är man asylsökande och döms för denna typ av brott så ska man straffas hårt och sedan utvisas. Samhället måste tydligt visa att det i alla lägen står på offrens sida och inte faller för bortförklaringar när det kommer till dessa gärningsmän. Därför måste också skadestånden till de som drabbas av sexualbrott bli högre.

Om man, som regeringen gör, kallar sig för en feministisk regering så krävs mer än bara tomma ord. Det krävs också handling. Aspirerar man på att behålla regeringsmakten krävs också att man tar ansvar och står upp för kvinnors rättigheter och jämställdhet. Jag tycker att regeringen har visat sig oförmögen när det kommer till frågor som rör kvinnors otrygghet och sexualbrott. Varje människa som utsätts för sexualbrott är ett misslyckande och en tragedi. Både för individen och för samhället i stort.

Alla former av sexuella övergrepp måste stävjas genom kraftfulla insatser så att framför allt kvinnor kan känna sig tryggare.

Emma Feldman, ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholms län, oppositionsråd för Moderaterna i Järfälla kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev