Demokrati
Regeringen säger ja till slutförvar av kärnbränsle
Publicerad: 27 januari 2022, 15:38
Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Forsmark. Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) har varit upprörd över att beskedet dröjt, nu är han glad och Foto: Lasse Modin, Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Regeringen säger ja till Svensk Kärnbränslehanterings ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
I Oskarshamn och Östhammar jublar kommunalråden. ”Det är många års slit som vi får en utväxling på”, säger Andreas Erlandsson (S).
Regeringsbeslutet presenteras på en digital presskonferens av miljöminister Annika Strandhäll (S).
– Sveriges regering har i dag fatt ett helt historiskt och unikt beslut som gör det säkert att gå vidare med slutförvar, säger hon.
LÄS MER: Växande ilska i Östhammar inför beskedet – ”Staten exkluderar oss”
Beslutet berör ansökningar från Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, om ett system för slutförvar av använt kärnbränsle. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget i Forsmark.
Klartecknet innebär också grönt ljus för ett utbyggt mellanlager och en inkapslingsfabrik i Oskarshamn. Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) jublar.
– Beslutet är fantastiskt glädjande. Det är många års slit som vi får en utväxling på, säger han till Dagens Samhälle.
Hans upprördhet var stor när regeringen i augusti gav klartecken för utbyggd mellanlagring i Oskarshamn, utan att ett beslut om slutförvar togs. Det kunde då tolkas som att Oskarshamn i praktiken blev platsen för ett slutförvar.
– När vi 1978 gav tillstånd till anläggningen så var det för ett mellanlager och att det absolut inte fick betraktas som ett slutförvar, säger Andreas Erlandsson.
I augusti var Per Bolund (MP) klimat- och miljöminister. När regeringen sprack tog Annika Strandhäll (S) över.
– Hon var väldigt tydlig med att hon skulle hantera frågan så skyndsamt som möjligt och hon har verkligen hållit vad hon lovat. Det är uppenbart att Miljöpartiet blockerade det här när de satt i regeringsställning, säger Andreas Erlandsson.
Nu kan mellanlagret i Oskarshamn utökas från att förvara 8 000 ton kärnbränsle till 11 000. Även inkapslingen av bränslet ska ske i Oskarshamn. Dessutom byggs fabriken där kapslarna tillverkas i kommunen. Exakt hur många jobb det innebär i Oskarshamn är ännu oklart.
– Men det blir många. Det handlar om en ny teknik som kräver specialkompetens. Så visst kommer det här att innebära jättemycket för Oskarshamn. Vii kan växa som stad och locka med spännande arbetsuppgifter. Det kommer säkert också att intressera övriga delar av världen hur vi kan ta hand om vårt kärnavfall.
Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Östhammar, säger till P4 Uppland att han är väldigt glad över regeringens besked.
– Vi har jobbat oerhört länge med den här frågan och verkligen velat komma hit, för att få ett avslut ur kommunens perspektiv, säger Jacob Spangenberg till SR.
Alla är dock inte lika nöjda som kommunalråden. Regeringen kritiseras bland annat av företrädare för Miljöpartiet. Riksdagsledamoten Maria Gardfjell (MP) säger till SVT Uppsala att beslutet är ”galet”. Hon ifrågasätter hur säkert slutförvaret kommer att vara.
– Oberoende forskare har ju varit väldigt kritiska mot kopparkapslarnas säkerhet, uppger hon till SVT.
Ärendet har nu lämnats över från regeringen till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som bestämma verksamhetens villkor. Beslutet ska stegvis prövas av Strålsäkerhetsmyndigheten som ska se till att kommande forskning och teknik blir en del av den fortsatta processen.
/TT