tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringen motarbetar sin egen livsmedelsstrategi

Regeringen motarbetar jordbruket i turerna kring växtskyddsmedlet glyfosat, men satsar med andra handen stora resurser på kostsam ekologisk miljöpopulism med tveksam miljönytta, skriver Sverigedemokraterna.

Publicerad: 12 december 2017, 15:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EUJordbrukLivsmedel

Turerna kring växtskyddsmedlet glyfosat har varit många den senaste tiden. Svenska jordbrukare och spannmålsodlare har med stor oro följt EU:s beslutsprocess gällande huruvida den skulle få en förlängning eller till och med ett totalt förbud.

I ett pressmedelande 2/10 presenterade regeringen att de var villiga att ställa sig bakom kommissionens förslag på en tillståndsförlängning i 10 år, vilket är den tid som är praxis vid förnyande tillstånd av växtskyddsmedel. Regeringen var i detta läge beredda att ställa sig bakom de vetenskapliga slutsatserna, framtagna av Europiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), vilka konstaterar att glyfosat ej ska anses vara cancerogent. Glyfosat har använts i det svenska jordbruket i årtionden utan signifikanta negativa effekter. Då substansen saknar effekt på djur och människor vid normal användning anses den vara såväl mildare mot miljön och mer effektiv än alternativen.

Regeringen och miljöminister Karolina Skog valde dock att innan omröstningen meddela att man inte längre avsåg att rösta för kommissionens förslag. Regeringens tvära svängningar och förnekande av vetenskapliga fakta visar på den okunskap som präglar Miljöpartiets närmast sekteriska miljömedvetenhet. Regeringen valde dock till slut efter påtryckningar att ställa sig bakom ett kompromissförslag på en 5-årig förlänging, vilket slutligen nådde den kvalificerade majoriteten för att antas i EU.

Det kan konstateras att glyfosat i vårt nordiska klimat är en absolut nödvändighet för många jordbrukare. Ett förbud skulle innebära att vår svenska produktion av livsmedel fortsatt skulle sjunka, samtidigt som kostnaderna för spannmålsodlingen skulle bli än högre än idag. Med andra ord arbetar Socialdemokraterna och Miljöpartiet emot den nationella livsmedelsstrategi de själva tog initiativ till.

Hela debatten kring glyfosatets vara eller icke vara har visat på hur en korrelation mellan regeringens politik samt en positiv utveckling för jordbruket är direkt oförenliga. Trots att Sverige har en av världens kanske mest miljövänliga jordbruk, så framstår det som att den socialistiska regeringen med sin jordbrukspolitik motarbetar det. Stora resurser satsas i regeringens budget på att omvandla konventionellt jordbruk till ekologiskt, ännu ett bevis på en kostsam miljöpopulism med tveksam miljönytta.

Sverigedemokraterna driver en politik som gynnar det svenska jordbruket där vi förlitar oss på vetenskap och fakta när vi utformar vår politik. Likt våra europeiska grannländer så ser vi vikten av en fortsatt glyfosatanvändning inom jordbruket och att därför en förlängning av tillståndet i 10 år vore det enda rimliga.

Josef Fransson, näringspolitisk talesman (SD)

Mattias Åberg, djurrätt- och landsbygdspolitisk talesperson, SD/Ungsvenskarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUJordbrukLivsmedel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev