Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringen i opposition mot sin egen jobbpolitik

Det är alldeles för få satsningar på riktiga jobb i regeringens vårbudget. De enda ljusglimtarna är förslag som Centerpartiet tidigare lagt fram, men inte heller där vågar regeringen löpa linan ut.

Publicerad: 13 april 2016, 10:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De små ljusglimtar som ändå kommer från regeringen handlar i hög utsträckning om att man delvis plankar förslag som Centerpartiet tidigare presenterat, skriver Emil Källström (C).


Ämnen i artikeln:

RutSkatterEkonomiVårbudgeten

I går gav statsminister Stefan Löfven politisk hybris ett ansikte genom att på fullt allvar antyda att man i regeringskansliet ska kunna skrapa ihop 150 000 nya jobb. Detta ska ske genom att samtliga statsråd fått ett muntligt uppdrag att se över sina respektive ansvarsområden.

I dag tvingas man dock förhålla sig till verkligheten och lägger fram en budget som går i rakt motsatt riktning. Förra gången Magdalena Andersson höll budgetpresentation höjde man skatterna på jobb och företagande med närmare 30 miljarder kronor och konsekvenserna av det syns nu tydligt.

Trots pågående högkonjunktur, som dessutom förstärks ytterligare genom en väldigt expansiv penningpolitik med negativa räntor och stödköp av obligationer, så är regeringens resultat för jobb och företag minst sagt svagt. Jobbtillväxten är så här långt en besvikelse och arbetskraftsdeltagandet sjunker. Sysselsättningen mattas av. Arbetslösheten växer från och med nästa år och jämviktsarbetslösheten väntas öka de närmaste åren.

Istället för att genomföra de reformer som krävs för att skapa riktiga jobb så går regeringen i opposition mot sig själv och den egna politiken. Det blir tydligt när Findus i Bjuv väljer att flytta till Tyskland och Ylva Johansson (S) går med i demonstrationståg mot beslutet, trots att den egna politiken är en stor del av förklaringen till att Sveriges konkurrenskraft är för svag.

När Spotify bland annat efterlyser bättre regler för personaloptioner ger näringsminister Mikael Damberg dem rätt, trots att det är hans eget departement som dragit frågan i långbänk och nu inte verkar kunna leverera något rimligt resultat.

De små ljusglimtar som ändå kommer från regeringen handlar i hög utsträckning om att man delvis plankar förslag som Centerpartiet tidigare presenterat. Tyvärr blir det bara halvmesyrer där regeringen inte vågar löpa linan ut.

Exempelvis:

■ Man sänker skatten på biodrivmedel, efter en chockhöjning i höstas. Men de sänker inte tillbaka hela vägen, så att tala om en förbättring vore magstarkt.

■ Man sänker arbetsgivaravgiften för små företags första anställda, men de exkluderar alla aktiebolag och gör det bara under ett år. Centerpartiet vill ta bort arbetsgivaravgiften helt för den första anställda, för alla företag, i två år.

■ Regeringen bygger ut Rut, men behåller försämringarna från i höstas när det gäller sänkt tak.

Det mest anmärkningsvärda är att regeringens i särklass mest offensiva jobbreform är den rut-utbyggnad som Centerpartiet förhandlade fram i migrationsöverenskommelsen. Det är naturligtvis positivt att vår RUT-reform nu omfamnas brett och utgör kärnan för hela regeringens jobbpolitik. Däremot tror vi inte att RUT-reformen på egen hand kan kompensera för regeringens övriga försämringar av näringslivsklimatet.

Regeringens sammantagna politik är tyvärr alltför jobbfientlig för att några lånade centerreformer ska lösa det problemet.

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev