måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Regeringen har slösat bort högkonjunkturen”

Publicerad: 20 september 2017, 08:29

— Det är en mycket expansiv budget, mitt i brinnande högkonjunktur, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, om höstbudgeten.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig..?

— Den är ofokuserad och saknar tydlig riktning, i allt utom att spendera pengar. På kort sikt försvagar regeringen arbetslinjen samtidigt som man ökar bidragen och de offentliga utgifterna. Men vad som är värre är att regeringen inte genomför strukturella reformer som behövs på lång sikt, som att göra det mer lönsamt att arbeta och driva företag. Vad händer när konjunkturen vänder, räntan går upp och arbetslösheten ökar?

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

— Att regeringen anser sig ha så mycket mer pengar att spendera än alla andra bedömare. Det är en mycket expansiv budget, mitt i brinnande högkonjunktur.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde – vilken förändring skulle du göra?

— Bostadssubventionerna, som inte ens gillas av byggföretagen som får dem! I stället borde skatten på arbete sänkas, särskilt för dem med lägre löner.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

— Det gäller i och för sig inte bara den här budgeten utan även de föregående, och det är att regeringen har slösat bort högkonjunkturen och skjutit nödvändiga reformer på framtiden. Att tvingas göra dem under nästa lågkonjunktur kommer att bli mycket svårare och jobbigare.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev