Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Regeringen har helt fel om tiggeriet”  

Det finns inga belägg för att tiggeriet minskar för att situationen blivit bättre i Rumänien och Bulgarien. Snarare handlar det om att regeringen sett till att göra situationen så dålig som möjligt för den oönskade gruppen.

Publicerad: 28 juni 2017, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Regeringen har arbetat aktivt för att 'få bort tiggeriet' från Sverige, ett arbete som inneburit att man systematiskt nekar människor tillgång till sina grundläggande mänskliga rättigheter.”

Foto: Anna Rut Fridholm / Mostphoto


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudEU

Jämställdhetsminister Åsa Regnér hävdar att antalet utsatta unionsmedborgare som vistas i Sverige minskar och framhåller att anledningen skulle vara regeringens samarbete med hemländerna. Den slutsatsen är inte bara fullständigt dragen ur luften utan också helt felaktig.

Dels är det inte bevisat att antalet utsatta unionsmedborgare minskat totalt, bara att minskning skett i en rad mindre städer. Om minskningen stämmer finns det inga belägg för att det skulle bero på regeringens samarbete med Rumänien och Bulgarien. Det är betydligt troligare att minskningen beror på regeringens repressiva agerande på hemmaplan. Vi bestämde oss för att fråga några av dem det berör hur de ser på situationen i Rumänien och Sverige.

Zinica Ciuraru berättar att hon gärna skulle resa hem om hon hade ett hus och ett jobb, men som det är nu håller huset på att falla sönder och hon har inte märkt någon förändring till det bättre i Rumänien eller haft några chanser att få ett arbete. Hon säger att tigga aldrig kan ge henne en tillräcklig försörjning men i väntan på fler timmar på sitt deltidsjobb som städare är det det enda sättet hon kan ge sina barn mat. Att det ser ut att vara färre av hennes landsmän i Sverige just nu tror hon är tillfälligt, hon tror att de kommer tillbaka till hösten.

En annan person vi pratat med som föredrar att vara anonym uttrycker det mer drastiskt: “Efter flera hundra år av förtryck. Hur kan en svensk minister tro att bara hon säger ifrån lite så ordnar det sig?!”.

Föreningen HEM i Stockholm och Centrum för Sociala rättigheter i Malmö driver frågor som rör utsatta unionsmedborgares rättigheter. Vi delar uppfattningen att attityden har ändrats, regeringen signalerar gång på gång att utsatta unionsmedborgare är en grupp det är acceptabelt att diskriminera.

Regeringen har arbetat aktivt för att ”få bort tiggeriet” från Sverige, ett arbete som inneburit att man systematiskt nekar människor tillgång till sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Dels vill regeringen omöjliggöra tiggeri genom skärpta ordningslagar, dels går företrädare från regeringen ut i media och hävdar, utan stöd i forskning, att man inte bör ge pengar till tiggare. Under parollen ”motverka att det skapas parallellsamhällen” presenteras en rad repressiva åtgärder. Dessa parallellsamhällen existerar sedan länge och regeringen cementerar utanförskapet genom att neka utsatta unionsmedborgare tillgång till grundläggande samhällsfunktioner som skola, sjukvård, tillgång till vatten och sanitet.

I Stockholm har arbetet resulterat i att Föreningen HEM tagit emot ett ökat antal rapporter om hot och våld från poliser och ordningspersonal riktat mot utsatta unionsmedborgare. I Malmö råder ett liknande klimat, enligt den lokala ordningsstadgan är det otillåtet att sova i bilar och polisen prioriterar att varje natt väcka de som gör det. Precis som i Stockholm städas tiggare undan och riskerar att köras ut ur stan.

Vi kan inte annat än dra slutsatserna att regeringens arbete för att ”få bort tiggeriet” från Sverige går ut på att göra livet så jävligt för den oönskade gruppen att den självmant lämnar landet. Något som nu alltså kanske fått effekt.

Jens Waldenström, talesperson Föreningen HEM

Frederick Batzler, aktivist Centrum för Sociala Rättigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev