Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Regeringen hanterar välfärdsföretag oseriöst”

Det vore en välgärning om utredningen om vinster i välfärden kunde ta fram ett gediget faktaunderlag och på djupet penetrera hur olika aktörer bidrar till att på ett bra och effektivt sätt tillgodose medborgarnas behov. Då skulle Jonas Sjöstedts retorik om välfärdsföretagen falla direkt.

Publicerad: 10 mars 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hälften av de anställda försvinner med regeringens politik.

Foto: Anders Wiklund, TT


Ämnen i artikeln:

VinstförbudVälfärdstjänsterVinster i välfärden

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har länge drivit en debatt med intensiv retorik om välfärdsföretagen. Synar man honom i sömmarna visar det sig att det enda han haft som underlag är några exempel på misskötsel bland privata välfärdsföretag, och det säger inget om helheten.

Med detta bristfälliga underlag har Sjöstedt gett sig på en hel bransch och krävt vinstförbud. Det innebär i huvudsak att de privata företagen över tid kommer att avvecklas. Då ska man ändå veta att det inte finns några breda undersökningar som visar att privata välfärdsföretag levererar sämre kvalitet, eller har fler fall av misskötsel än de offentliga.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tillsammans med Jonas Sjöstedt skrivit en artikel på DN Debatt den 5:e mars om utredningen om välfärdsföretag och vinster i välfärden. Till min förvåning är argumenteringen likartad med vad jag ovan redovisat. De skriver Vi har fått rapporter och så berör de några exempel. Sedan förstärks detta med de suggestiva orden ”en obehaglig tanke smyger sig på”. Med detta som underlag misstänkliggör de försåtligt en hel bransch med antydningar om sämre kvalitet.

Därefter vill de ”att nya regler starkt bör begränsa möjligheterna att dela ut vinst”. Det ska då inte bara gälla exemplen utan också alla andra företag som sköter sig bra.

Opinionsinstitutet Ipsos har undersökt vad som händer om en kraftig begränsning av möjligheterna att ta ut vinster införs (DN Debatt 9/9 2014). Det är företagarna som avgör hur de vill utveckla sina företag, inte politiker. Företagarnas slutsats är att hälften av de anställda är borta om fem år om en kraftig vinstbegränsning införs.

Att behandla en hel näring på detta nesliga sätt med enbart några exempel som underlag är upprörande.

Låt oss för pedagogikens skull tillämpa samma metod på en annan tjänstebransch, hotell- och restaurangbranschen, som också levererar stora volymer till det offentliga och därmed också använder skattemedel. Det skulle inte vara något problem för Sjöstedt att hitta några dåliga exempel också i denna näring. Sen skriver han en artikel med Shekarabi där de lyfter fram några exempel varefter de deklarerar att det ”smyger sig på en obehaglig känsla”. Sedan tillsätts en utredning som ska redovisa hur man starkt begränsar möjligheterna att ta ut vinster för hela branschen.

Alla inser att detta sätt att agera är oseriöst. Problemet är att det är just på detta sätt som regeringen nu agerar när det gäller välfärdsföretagen.

Socialdemokratin gick till val på en annan och ganska klok politik. Det var kvaliteten som var avgörande - inte driftsformen. Om god kvalitet levererades fick de som investerat också möjlighet att få avkastning. Efter valet övergavs plötsligt denna politik för att man ville köpa Vänsterpartiets röster i riksdagen. Vi fick överenskommelsen En välfärd utan vinstintresse.

Vad socialdemokratin kommer att ha för politik i den här frågan om ett par år är nog lika osäkert som vädret. Vi som värdesätter valfrihet, mångfald, kvalitet och ett effektivt användande av skattemedel ska därför vara tacksamma för att det finns en majoritet i riksdagen som inte delar Vänsterpartiets syn.

När företagare försåtligt baktalas av regeringen samtidigt som en fälla gillras som hotar deras existens, är vi många som vill visa uppskattning och solidaritet med de tusentals företagare som varje dag gör ett fint och hedervärt arbete. När Socialstyrelsen börjar redovisa rapporter om att privata välfärdsföretag uppvisar bättre kvalitet än de offentliga, så ska regeringen och Vänsterpartiet genomföra en utredning där udden enbart är riktad mot de privata företagen.

Om denna utredning kan dock sägas att det vore en välgärning om utredningen kunde ta fram ett gediget faktaunderlag och på djupet penetrera hur olika aktörer bidrar till att på ett bra och effektivt sätt tillgodose olika medborgares behov. Då faller de illusioner som Jonas Sjöstedt skapat med hjälp av ”rök och speglar” och några exempel.

I slutänden handlar denna fråga om att det finns hundratusentals människor som valt privata äldreboenden, skolor och vårdcentraler för att det passar dem bäst. Det finns därför ingen anledning till varför Vänsterpartiet ska diktera andra och sämre lösningar för dem.

Dan Olofsson, entreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev