Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Regeringen bryr sig inte om Öresundsregionen”

Regeringen har beslutat att förlänga id-kontrollerna trots att de inte längre fyller någon annan funktion än att vara ett hinder för vardagen i Öresundsregionen, det skriver Centerpartisten och en av initiativtagarna till Öresundsrevolutionen, Niels Paarup-Petersen.

Publicerad: 2 november 2016, 17:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför är regeringens ointresse för Öresundsregionen och Skånes utveckling så massivt, frågar sig debattören.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

GränskontrollerÖresundsregionenAsylsökandeRätt att förlänga id-kontrollerna?

I Öresundsrevolutionen har vi tillsammans med många andra aktörer i Öresundsregionen i snart ett år arbetat för att upplysa regeringen om id-kontrollernas negativa effekter. Men trots tydliga negativa ekonomiska och mänskliga konsekvenser får vi konstatera att regeringen antingen inte förstår vad de gjort mot Öresundsregionen och Skåne, eller att de inte bryr sig.

Tyvärr verkar svaret vara att regeringen inte bryr sig.

Id-kontrollerna, som har etablerats av svenska regeringen i bland annat Danmark, skapades för att hindra människor från att söka asyl i Sverige. Antalet flyktingar till Sverige och Europa har dock det senaste året minskat kraftigt. Det gör att id-kontrollernas syfte inte längre är relevant.

Att regeringen anser att det finns ett behov av att ha koll på vem som kommer in i Sverige kan man ha förståelse för. Men det lösas vid gränskontrollerna som vid Hyllie i Malmö, den första tågstationen i Sverige när man kommer från Danmark. Så varför vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen absolut ha kvar id-kontrollerna? Även deras egna lokala företrädare vill ha bort dom.

Varför är regeringens ointresse för Öresundsregionen och Skånes utveckling så massivt? Beslutet om id-kontroller togs helt utan inkludering av regionens aktörer. Det tog flera veckor från beslutet togs innan första regeringsrepresentanten ville besöka regionen. Gång på gång jämför dessutom regeringen felaktigt id-kontrollerna med de gränskontroller andra EU-länder och Norge har infört.

Verkligheten är att Sverige är det enda landet i EU som har infört id-kontroller, det enda landet med dubbla kontroller och det enda landet som överlämnat myndighetsutövningen på privata bolag. Dessutom är id-kontrollerna sannolikt olagliga. Därför har vi i Öresundsrevolutionen tillsammans med Sydsvenska Handelskammaren hjälpt Öresundsregionens pendlare att JK-anmäla kontrollerna.

Men, regeringen bryr sig fortfarande inte. Det är tydligen för långt från regeringskansliet till rikets södra gränser.

Varför visar det sig annars gång på gång möjligt för regeringen att ta snabba beslut som hindrar regionens utveckling medan lösningar på id-kontrollernas negativa regionala effekter fortfarande lyser med sin frånvaro? Efter 11 månader har man nu kommit fram till att det kanske kan finnas lösningar för att förbättra kontrollerna. Det är allt man lyckats med för att hjälpa till. Regeringen har inte ens lyckats lova att betala för kostnaderna. I jämförelse tog det bara regeringen ett par dagar att strypa vår region.

Vi har i Öresundsrevolutionen arbetat mot regeringens id-kontroller genom informationsspridning, vår JK-anmälan och politiska kontakter i både EU och Sverige. Region Skåne, Sydsvenska Handelskammaren, lokala partiföreträdare och många till har som vi besvarat fråga på fråga från regeringen och levererat all fakta man kan önska sig om hur mycket en fungerande Öresundsregion betyder för Skåne.

Den enda frågan som kvarstår är egentligen om regeringen någonsin kommer lyssna på skåningarna och Skånes behov? Men det är väl för mycket att hoppas på ett svar på den frågan.

Niels Paarup-Petersen, centerpartist och medinitiativtagare till Öresundsrevolutionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev