måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Regeringen beredd spekulera bort skattepengar

Alliansen säger inte nej till investeringsplanen, den så kallade Junckerplanen, men är skeptiska till såväl finansieringen och styrningen av den.

Publicerad: 1 april 2015, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Riskerna för höjda EU-avgifter för medlemsländerna var betydande med Junckerplanen.


Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarEUEkonomisk politikEnergipolitik

Regeringens oenighet riskerar att äventyra Sveriges inflytande i viktiga frågor inom EU-samarbetet. Detta samtidigt som Sverige enligt en nyss utkommen rankinglista från ECFR (European Council on Foreign Relations) har bland de högsta placeringarna när det gäller inflytande på EU:s utrikespolitik. Efter åtta år med Alliansen bör äran för detta tillfalla oss. Stefan Löfven och hans regering visar nu gång på gång hur oförberedda de är för att ta ansvar för Sveriges ekonomi, senast genom att okritiskt ställa sig bakom EU:s investeringsplan.

Vid ett tiotal tillfällen i EU-sammanhang har regeringen tvingats företräda en annan politisk inriktning än den egna efter att EU-nämnden gett regeringen ett annat mandat än det man bett om. Nu senast handlade det om EU-kommissionens förslag till ny investeringsplan (den så kallade Junckerplanen). Investeringsplanen är tänkt att ske inom sektorer som förnybar energi, energieffektivitet, forskning och utveckling, innovation, utbildning etcetera. Alliansen gav inte regeringen mandat eftersom riskerna för höjda EU-avgifter för medlemsländerna var betydande, utan pressade i stället fram kompletteringar genom att anmäla avvikande mening.

LÄS MER: Kreativ bokföring räddar inte krisande Europa. 

Frågan handlar om de garantier EU-kommissionen ger till den nya fonden, som om de utnyttjas måste finansieras med nya medel. Om detta skulle bli aktuellt är Alliansen tydlig med att man då ska göra omprioriteringar inom ramen för budgeten och inte välja den enklaste vägen, att höja ländernas medlemsavgifter. Vi säger inte nej till investeringsplanen men är skeptiska till såväl finansiering som hur styrningen sker. Ett exempel på detta är att EU-kommissionen inte haft en enda godkänd revisionsrapport, utan har reservationer för alla delar av budgeten.

Ungefär en procent av medlemsstaternas bruttonationalinkomst går till EU och det är viktigt att medborgarna kan lita på att skattemedlen används effektivt och till rätt saker. Alliansen är anhängare av ett starkt men begränsat EU, där samarbetet ska kraftsamla kring de viktigaste utmaningarna. Det handlar framförallt om att underlätta för att fler jobb ska växa till, få fram en ambitiös miljöpolitik och motverka internationell brottslighet.

Vi tycker att EU bara ska ägna sig åt sådant som medlemsländerna inte kan genomföra bättre på egen hand. Det är ett sätt att säkerställa att medborgarnas skattepengar alltid används på ett effektivt sätt. Alliansen värnar svenska skattemedel och håller hårt i plånboken.

Maria Plass (M), riksdagsledamot i Bohuslän, ledamot i EU-nämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev