måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Reepalus förslag faller på sin egen orimlighet”

Utredningsförslaget om vinsttak faller på sin egen orimlighet, då det skulle vara för kostsamt och ineffektivt för kommunerna att ta över privata verksamheter på ett enda bräde. För Västmanlands del handlar det om cirka 900 privata utförare i kommunerna och om 127 privata utförare inom landstinget.

Publicerad: 23 maj 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Faller på sin egen orimlighet”, enligt debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg, TT


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenAlmegaVinsttak i välfärden?

Möjligheten för människor att kunna välja utförare inom välfärden har blivit en viktig del av det svenska samhället och kan i dag närmast ses som en självklarhet. Det är en trygghet att kunna välja förskola, äldreboende och vårdcentral. Denna valfrihet riskeras nu att minskas med anledning av Illmar Reepalus utredning ”Ordning och reda i välfärden” – SOU 2016:78, som ger förslag på begränsningar av företagens möjligheter att göra vinst. Att begränsa vinsterna, som Reepalu nu föreslår, skulle dock försvåra avsevärt för privata företag och ideella föreningar att kunna bedriva verksamhet inom välfärdssektorn.

Enligt en rapport från Almega så har revisionsbyrån PWC räknat fram att cirka 80 procent av välfärdsföretagen skulle tillåtas att få en rörelsemarginal på högst 2 procent. Detta är enligt PWC en alldeles för låg marginal för att kunna driva ett företag inom välfärdssektorn. Till följd av kraftigt försämrade förutsättningar så skulle många företag bli tvungna att lägga ner sin verksamhet om förslagen blev verklighet. Det skulle i sin tur vara mycket olyckligt för Sverige och Västmanland då det i praktiken skulle leda till minskad valfrihet och mångfald.

För Västmanlands del så uppgick antalet privata utförare för kommunerna till cirka 900, och för landstingets del så handlade det om 127 privata utförare (2015). Antalet sysselsatta inom den privata sektorn när det gäller vård, skola och omsorg (inklusive landstinget) i Västmanland uppgick 2015 till cirka 4 500.

Vad skulle hända om utredningens förslag blir verklighet och de privata utförarna tvingas att lägga ned? Hur ska Region Västmanland tillsammans med kommunerna i Västmanland klara av att genomföra ett sådant övertagande av verksamhet? Någon konsekvensbeskrivning finns inte, vilket också bör betraktas som en av utredningens största brister. Vår mening är att det hela faller på sin egen orimlighet då det skulle vara för kostsamt och ineffektivt för kommunerna att ta över de privatas verksamheter på ett enda bräde.

Skulle de privata utförarna tvingas att lägga ner sin verksamhet riskerar vi inte bara jobbet för tusentals personer, vi riskerar även valfriheten för människor. Bara i Västmanland så handlar det om närmare 1 600 personer som valt privat utförare inom hemtjänsten och 400 personer som valt ett privat alternativ när det gäller särskilt boende, baserat på 2015 års siffror. Antalet elever i fristående förskolor, grundskolor och gymnasieskolor uppgick 2015 till närmare 9 000. Antalet läkarbesök inom den privata sjukvården uppgick samma år till 660 000.

Vi är väl medvetna om att det finns kvalitetsbrister i välfärden, både inom offentlig och privat regi, men utredningen börjar i fel ände för att lösa problemen. Företagen måste tillåtas att göra vinst så att förutsättningar ges till att kunna investera och bygga upp en buffert. Utan vinst är det därför omöjligt att skapa en stabil och långsiktig verksamhet, vilket utredningen inte har tagit hänsyn till. Även Miljöpartiet lokalt här i Västerås är inne på samma linje, vilket stod klart efter en debatt som Almega anordnade på temat ”Vinster i välfärden”.

Politiken borde istället fokusera på tydliga kvalitetskrav, leverenskrav, öppna jämförelser och självständig granskning från utomstående. Bättre än den föreslagna vinstbegränsningsmodellen vore därför att införa regler som säger att den verksamhet som inte klarar av att leverera önskvärd kvalitet inte längre ska anförtros att utföra offentligt finansierade tjänster.

Vi uppmanar därför regeringen och riksdagen att tänka till en extra gång innan man fattar beslut i frågan om vinster i välfärden. Vi står bakom ordning och reda i välfärden, men låt inte vinstfixeringen riskera den valfrihet och mångfald vi byggt upp i Sverige.

Elisabeth Unell, oppositionsråd (M), Västerås stad

Lars Kallsäby, kommunalråd (C), Västerås stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev