Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Rasism i domstolarna skadar rättssystemet

Sannolikheten att få asyl minskar om det finns sverigedemokrater bland nämndemännen, visar ny avhandling. Det skadar förtroendet för våra domstolar.

Publicerad: 7 maj 2015, 06:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RättssäkerhetSverigedemokraterna

Nämndemannasystemet har en lång tradition i Sverige och är väldigt betydelsefull för rättsapparaten. Vi har över 8 000 nämndemän som nomineras av politiska partier. Nämndemannasystemet innebär bland annat att allmänheten får insyn i den dömande verksamheten.

Ekot i Sverige Radio rapporterade nyligen om en doktorsavhandling från Uppsala universitet som visar på skillnader i hur ärenden avgörs beroende på vilka partier som nominerat nämndemännen. Studien grundar sig på drygt 15 500 asyldomar från migrationsdomstolarna i Malmö, Göteborg och Stockholm mellan 2011 och 2013 där nämndemän deltagit.

Avhandlingen visar att om en asylsökande får sin sak prövad av nämndemän nominerade av Sverigedemokraterna minskar sannolikheten att få asyl jämfört med nämndemän nominerade av andra partier. Vi har tyvärr sett flera exempel på nämndemän som nominerats av SD och som har utryckt sig rasistiskt. Det finns en koppling mellan att utrycka sig främlingsfientligt och rasistisk och att ha en klart restriktiv syn på asylrätten.

Ett exempel är den nämndeman från SD som dömer i migrationsmål i Göteborg och som menar att ensamkommande flyktingbarn är ”parasiter” och att ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli”, enligt Expressens rapportering.

Om man uttalar åsikter som har en rasistisk eller en klart främlingsfientlig karaktär så kan förtroendet för den dömande verksamheten i våra domstolar klart försämras. När det dessutom visar sig att möjligeten att få asyl minskar när SD-nämndemän tjänstgör så blir det ett klart problem. Att människor har olika ståndpunkter är naturligt, den här typen av värderingar säger dock en hel del om vilken människosyn man har, och att man inte ställer upp på principen om alla människors lika värde.

Människor som kommer till domstolen ska känna fullt ut att de får sin sak prövad på ett rättvist sätt, oavsett vilket land de kommer ifrån, vilken kultur de har, eller vilken religion de bekänner sig till. Detta är grundläggande principer för en demokrati och ett rättssamhälle, dessa principer bör även nämndemän som har nominerats av Sverigedemokraterna känna till och ställa upp på.

En prövning i migrationsdomstolen ska göras inom ramen för utlänningslagen och får inte grundas på eventuella främlingsfientliga åsikter.

Adam Frändelid, nämndeman vid Vänersborgs tingsrätt

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev