Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mariestads partnerort i Ukraina har på kort tid blivit ett humanitärt högkvarter för flyktingar. Här ett mottagningscenter i Kamianets-Podilskyi.

Foto: Privat

Rapport från kriget: ”Fienden slår sönder det mest värdefulla vi har - våra barn, våra föräldrar, våra liv”

”Mellan sirenerna försöker vi jobba. Men nu är allt fokus inriktat på att hjälpa de 25 0000 flyktingar som har kommit till vår stad.” Den rapporten kommer inifrån Kamianets–Podilskyi, Mariestads kommunala samarbetsort i Ukraina.

Publicerad: 28 mars 2022, 09:30

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Mariestad driver sedan några år tillbaka ett kommunalt partnerskap, ett slags fördjupat vänortssamarbete, med Kamianets-Podilskyi i Ukraina. Den ryska invasionen har ställt allt på ända. Men Mariestads samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson har kontinuerlig kommunikation med sina kontakter i den ukrainska kommunen. 

Via Maria Gustavsson har Dagens Samhälle fått mejlkontakt med Kristina Levytska, biträdande direktör för avdelningen för humanitär politik i Kamianets-Podilskyi kommunfullmäktige.

Hon berättar att Kamianets-Podilskyi är en fridfull kultur- och turiststad. 

”Men i en månad har vi levt med en ny verklighet. En verklighet där hela landet står inför en stor ondska, en ondska som är beväpnad och grym, en ondska som dödar barn och förstör vårt land.”

Kamianets-Podilskyi ligger i sydvästra Ukraina och har hittills varit förskonad från kriget.

”Men sirenerna tjuter ofta och man får gömma sig i skyddsrum.” 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Krigets konsekvenser märks främst indirekt. 25 000 flyktingar har kommit till Kamianets-Podilskyi, en stad med 100 000 invånare. Varje dag kommer det 500-800 nya personer.

”Det innebär en enorm överbelastning på vår stad. All vår kommunala verksamhet är nu inriktad på att hjälpa människor med boende och mat”, skriver Kristina Levytska.

Hon fortsätter:

”Det hemskaste är att möta flyktingarnas ögon. Det finns ingen rädsla i dem, bara absolut tomhet.”

Enligt Kristina Levytska har Kamianets-Podilskyi blivit ett slags humanitärt högkvarter mitt i kriget. Staden får förnödenheter från andra länder och skickar vidare dessa till stridslinjerna runt om i Ukraina.

Invånarna i staden försöker fortsätta jobba på i vardagen mellan utbrotten av sirenernas larm.

”Våra lärare bedriver skola online, företagarna kämpar för att hålla sina företag i gång och våra barn som går på dagis har fått vänja sig vid att gömma sig i skyddsrum.”

”Vi kommer inte att förlåta detta”, skriver Kristina Levytska, biträdande direktör för avdelningen för humanitär politik i Kamianets-Podilskyi kommunfullmäktige. Foto: Privat

”Vi kommer inte att förlåta detta”, skriver Kristina Levytska, biträdande direktör för avdelningen för humanitär politik i Kamianets-Podilskyi kommunfullmäktige.

Foto: Privat

Kristina Levytska lägger till:

”Fienden har stulit våra barns rätt till en glad och sorglös barndom.”

Hon har svårt att hålla igen känslorna inför det som sker i Ukraina:

”Vårt fredliga, välmående land går på knä. Fienden slår sönder det mest värdefulla vi har - våra barn, våra föräldrar, våra liv. Det som ryska trupper gör - dödar civila, våld mot våra kvinnor, plundring, kidnappning - är brott mot mänskligheten.”

Samtidigt vill hon framhålla betydelsen av relationen med Mariestad.

”Stödet, omtanken och hjälpen från varje partnerstad är oerhört viktigt för oss i denna svåra tid i Ukraina.”

Partnerskapet mellan Mariestad och Kamianets-Podilskyi fokuserar på hållbarhet och energilösningar.

”Vi har kontakt ungefär varannan dag”, säger samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson på Mariestads kommun. Foto: Martin Hermansson

”Vi har kontakt ungefär varannan dag”, säger samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson på Mariestads kommun.

Foto: Martin Hermansson

Gymnasieskolor i de tre samverkande kommunerna i Sverige, Ukraina och Litauen driver bland annat ett projekt där eleverna studerar solcellsdriven vätgasproduktion.

”Vi har många gemensamma projekt med Mariestad stad – och vi kommer definitivt att fortsätta genomföra dem efter vår seger!” skriver Kristina Levytska.

Många har styrt över staden

 Kamianets-Podilskyi ligger i sydvästra Ukraina, har 100 000 invånare och lockar många turister med sin långa brokiga historia och sina kända festivaler, bland annat en ballongfestival.

Det antika slottet utvecklades av polska kungar för att försvara staden från invasioner. Området har efter det styrts av Ottomanska riket, Polsk-Litauiska samväldet, Ryska riket, Österrike-Ungern och Sovjetunionen.1990 antog det ukrainska parlamentet en suveränitetsförklaring för Ukraina.

Efter svensk förebild (Herrljunga kommun) har en familjecentral inrättats på ett av huvudsjukhusen med utbildning för nyblivna föräldrar.

 

Källa: Kristina Levytska, biträdande direktör för avdelningen för humanitär politik i Kamianets-Podilskyi kommunfullmäktige.

LÄS MER: Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns” 

LÄS MER: Gotlands samarbetsort – Gammalsvenskby – mitt i kriget: ”Kampviljan är stor” 


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingmottagandeKrisberedskapKommunerSenaste nytt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev