Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Rädda det som räddas kan av asylrätten

Att ta emot flyktingar via kvoter är inte lika bra som ett system med rättssäkra prövningar för varje individ. Men som läget är nu bör vi rädda vad som räddas kan och verka för att asylrätten respekteras så långt det är möjligt.

Publicerad: 8 mars 2016, 16:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I nuläget handlar det om att rädda så många liv som det bara är möjligt, trots hårt motstånd från extremhögern.

Foto: Roger Turesson/DN/TT


Ämnen i artikeln:

EUFlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitik

Under natten till Internationella kvinnodagen den 8 mars enades EU:s medlemsländer och Turkiet om en plan som riskerar att göra det svårt att söka asyl, trots att det är en mänsklig rättighet.

Det skedde under kuppliknande former, på initiativ av Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och med stöd av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Planen går i korthet ut på att de flyktingar som försöker ta sig till EU ska skickas tillbaka till Turkiet. För varje flykting från Syrien som skickas tillbaka ska EU erbjuda sig att ta emot en annan flykting från Syrien.

På detta sätt hoppas EU få slut på flyktingsmuggling och dagens livsfarliga resor över Medelhavet. Mycket återstår innan planen kan sättas i verket och flera länder hade nog velat se en tuffare ordning med hårdare tag runt Balkanländerna.

Premiärminister Viktor Orbán har förklarat att Ungern inte tänker ta emot några flyktingar från Syrien. Stefan Löfven har uttryckt att han är nöjd med planen men tycks vara missnöjd med att den lades fram i sista stund.

För alla som vill värna asylrätten väcks nu en mängd frågor. Human Rights Watch har kritiserat planen i skarpa ordalag och fler invändningar lär följa. Samtidigt är det värt att notera att de som ifrågasätter asylrätten inte heller jublar, allra minst över att EU ska åta sig att ta emot flyktingar från Syrien.

Principiellt är det rätt enkelt att se att rätten att söka asyl nu är i fara. Turkiet framställs som ett säkert land för asylsökande, vilket är skrattretande för den som vet något om flyktingpolitiken och bristen på respekt för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Den stora skillnaden mot dagens system med Dublinförordningen är att Turkiet ligger utanför EU och att den nationella rätten att frivilligt åta sig asylansökningar sätts ur spel. På samma gång finns det de som hävdar att Dublinförordningen inte respekteras och är satt ur spel.

Det går till och med att ifrågasätta om EU någonsin har haft ett fungerande system för att garantera asylrätten.

Den realpolitiska situationen är sådan att flyktingsituationen har satt EU-samarbetet i gungning. Fram till för några månader sedan var Sverige rätt ensamma om att värna asylrätten som vi gjorde.

Vi bör vara stolta över detta faktum och kan samtidigt beklaga att inte fler länder inom EU följde vårt exempel. Men det ledde till en ansträngd situation som hade varit ohållbar i längden, i alla fall med bibehållen kvalitet på asylmottagningen.

Som läget är nu bör vi rädda vad som räddas kan och verka för att asylrätten respekteras så långt det är möjligt.

Angela Merkel har under en längre tid stått upp för asylrätten och fått utstå hård kritik för det på hemmaplan. Jag tolkar Merkels stöd för Turkiets plan som att hon har sett över sina förutsättningar och valt det bästa alternativet: en pragmatisk mellanväg, utifrån rådande omständigheter.

Det är min förhoppning att regeringen Löfven förmår göra en liknande kalkyl, och att han då bär i minnet att behovet av en fristad inte blivit mindre för att EU haft svårt att komma överens. Löfven bör därmed stötta den del som ändå är positiv: att EU bör ta emot fler flyktingar, helst även från Afghanistan och andra länder där situationen är mycket utsatt.

Att ta emot flyktingar via kvoter är inte lika bra som ett system med rättssäkra prövningar utifrån varje individs asylskäl. Men i rådande politiska läge är det kanske vad som går att uppnå. På längre sikt måste EU:s asylpolitik reformeras i grunden.

I nuläget handlar det om att rädda så många liv som det bara är möjligt, trots hårt motstånd från extremhögern. Därför kan en plan med dörren på glänt vara bättre än ingen plan alls.

Per Holfve, jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev