onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Professor om folkomröstningen: ”Unikt och anmärkningsvärt”

Publicerad: 20 mars 2023, 09:30

David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet.

Foto: MATHIAS BERGELD

Folkomröstningen som är på gång i Sölvesborg är unik, enligt kommunforskaren David Karlsson.


Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Kommunala folkomröstningar har blivit allt vanligare. Men den som troligen kommer att hållas i Sölvesborg om ett år sticker ut, anser David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

– Det är unikt och anmärkningsvärt att man röstar om den här typen av fråga och att det är kommunens största oppositionsparti som driver det, säger han.

Sverigedemokraterna ligger bakom det folkinitiativ som syftar till att kommuninvånarna ska få rösta om huruvida arvodet för moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvoderade tid ska sänkas från 100 till 20 procent.

– Det här handlar inte bara om att initiativtagarna vill prioritera kommunens ekonomiska medel annorlunda, utan man vill sannolikt använda detta för att begränsa majoritetens kapacitet. Frågan handlar inte främst om politikens sakinnehåll utan om förutsättningarna för det inre politiska spelet, säger David Karlsson.

LÄS MER: Spelet bakom kulisserna: Därför sprack SD-styret i Sölvesborg

Han är generellt kritisk till hur folkomröstningar används och pekar på konflikten i förhållande till valdemokratin. I dag är det lätt att tvinga fram en folkomröstning, då det krävs två tredjedels majoritet i fullmäktige för att stoppa den. Sidan som drivit fram initiativet vinner nästan alltid omröstningen. Å andra sidan följs ofta inte omröstningsresultatet eftersom det till slut ändå är kommunfullmäktige som avgör.

I fjol föreslog SNS Demokratiråd, där David Karlsson ingick, att det bör räcka med enkel majoritet för att stoppa en folkomröstning.

Han framhåller dock att det är fullt möjligt att folkomrösta om en politikers arvode.

– Men när möjligheten att driva fram en folkomröstning infördes så var idén att det skulle vara en säkerhetsventil för folket om fullmäktige drog iväg åt något håll. Få tänkte nog på att det skulle användas som ett vapen på den parlamentariska arenan. Det här problematiserar vad folkinitiativet är och ställer det på sin spets.

LÄS MER: Forskarråd: Ge fullmäktige makt säga nej till folkomröstningar

LÄS MER: Allt fler folkomröstningar - men forskare varnar: ”Politikerna bör oftare säga nej”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev