tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Privatläkare redo att rycka in i sjukvården

Publicerad: 6 april 2020, 13:10

2 200 privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter kan rycka in i regionernas sjukvård tack vare en uppgörelse. Foto: Mikael Wallerstedt / TT/TT NYHETSBYRÅN

2 200 privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter. Plötsligt finns de tillgängliga att rycka in i regionernas sjukvård tack vare en ny uppgörelse.

Ämnen i artikeln:

KrisberedskapPrivat driftCovid-19

SH


Det handlar om de läkare och fysioterapeuter som har egen praktik och vars uppdrag och betalningar regleras enligt den så kallade nationella taxan.

– Det här blir ett värdefullt tillskott för regionerna. Med tanke på den väldigt ansträngda situationen i svensk sjukvård måste vi vända på alla stenar och säkerställa alla möjligheter att stärka bemanningen av vården, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Ett krav för att läkare och fysioterapeuter ska få ha egen praktik i enlighet med den statligt reglerade nationella taxan är att verksamheten drivs på heltid. Det går alltså inte att driva egen praktik och samtidigt arbeta för en region.

Men detta ska nu tillfälligt bli möjligt, genom en överenskommelse mellan SKR, Sveriges Läkarförbund och Fysioterapeuterna.

Parterna gör en gemensam tolkning av en paragraf i lagen om nationella taxan. Tolkningen innebär att regionerna – på grund av de speciella omständigheterna kring coronakrisen – tillfälligt kan låna in läkare och fysioterapeuter som går på nationella taxan. När den akuta krisen är över ska dessa kunna återuppta sina mottagningar utan oro för att mista rätten till den.

– Det har varit viktigt att skapa tydlighet för att undanröja den osäkerhet som har funnits, säger Fredrik Lennartsson.

Överenskommelsen slår fast att detta ska handla om tillfälliga anställningar eller uppdrag som bara varar så länge covid-19-pandemin pågår i samhället.

Berörda fackliga organisationer välkomnar uppgörelsen.

– Läkare som är verksamma på nationella taxan står beredda att ge sitt bidrag för att hantera pandemin, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund.

– Många fysioterapeuter på nationella taxan har få eller inga patientbesök på grund av coronaepidemin. Nu kan de få göra stor nytta inom hälso- och sjukvården, säger Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal.

Läkare och sjukgymnaster på nationella taxan finns i hela landet, men de flesta har praktik i de tre storstadsregionerna.

Nationella taxan

Nationella taxan har funnits sedan 1994 och innebär en laglig rätt att driva praktik som läkare eller sjukymnast.

Etableringen är knuten till en fysisk person.

Villkoren för verksamheten regleras enligt lag och den ekonomiska ersättningen fastställs i en förordning.

Sedan 1995 har inga nyetableringar tillåtits. Däremot är det möjligt att överlåta sin etablering till en högstbjudande kollega.

Ett krav för att få ha kvar etableringen är att man inte samtidigt arbetar åt en region.

Den 1 april föreslog statens utredare att den nationella taxan i sin nuvarande form bör avvecklas fram till 2028.

Källa: Svenska Privatläkarföreningen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev