Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Alla ska kunna bada på lika villkor i Stockholms simhallar. De som ofredar andra och sextrakasserar har ingenting i badhusen att göra.

Publicerad: 23 mars 2017, 13:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSexuella övergrepp

När rapporterna började komma om att sextrakasserierna ökade på våra badhus, agerade vi moderater för att stävja denna oroväckande utveckling. Vi väckte tidigt frågan om att säkerheten måste bli bättre i stadens simhallar. På Eriksdalsbadet hade det gått så långt att ledningen på grund av sextrakasserierna valde att införa separata bassänger för män och kvinnor, en åtgärd som givetvis är fullständigt oacceptabelt i ett land som Sverige där jämställdhet mellan könen är grundläggande.

Moderaterna kommer aldrig att acceptera att samhället ger efter för föreställningar om att kvinnor och män måste separeras i det offentliga rummet för att kvinnor och flickor ska få vara ifred. Det förekommer också att pojkar sextrakasseras och naturligtvis är det lika oacceptabelt.

Häpnadsväckande nog ansåg den S-ledda majoriteten i Stockholms stadshus att könsseparation var en lösning. Det var således i sin ordning för S att kvinnor och flickor skulle ta konsekvenserna av att de riskerade bli sextrakasserade, och därför tvingas ändra sina beteenden. Vi drev på för en linje där kommunen skulle peka med hela handen och sända signalen att i vårt samhälle och i vår stad är det den som bryter regler och kränker andra som får bära konsekvenserna, inte de som utsätts för ofredanden.

Vi ville – och vill – se en rad åtgärder för att stävja möjligheten att trakassera andra och värna rätten till integritet i det offentliga rummet. Ett sådant verktyg är ökad kameraövervakning. Ett annat är att de som ofredar andra ska portas från badhusen. Lagen måste därför omarbetas så det, precis som när det gäller huliganer på våra idrottsarenor, går att säga stopp till dem som inte respekterar vare sig regler eller andra människors rättigheter.

Vi vill att simhallarna ska kunna föra register över de som stör ordningen och trakasserar andra badgäster för att säkerställa att dessa personer inte släpps in. En annan aspekt är att ett utdrag ur brottsregistret ska kunna begäras för all personal som anställs i stadens simhallar.

Vi lade hösten 2016 en motion om tillträdesförbud för de som begår brott eller beter sig olämpligt på badhusen. Till sist vaknade Socialdemokraterna och gjorde gemensam sak med oss och idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) vände sig till regeringen för att få till stånd en lagändring.

Månaderna har nu gått och i dagarna har justitieminister Morgan Johansson (S) meddelat att han anser det ta för lång tid att ändra lagen och S i Stockholms stad tycks inte vara villiga att trycka på sina partikamrater i regeringen ytterligare. Det är rent ut sagt skandalöst. Varför skulle det vara viktigare att värna besökare på idrottsarenor – varav majoriteten ofta är män – än kvinnor och flickor i simbassänger? Vad är det för människosyn? Om det nu är så att det tar en tid att få lagstiftning på plats, vad väntar regeringen på?

Vi förutsätter att den S-ledda majoriteten i Stockholms stad menar något när den kallar sig ”feministisk”. Det är i så fall dags att visa det. Våra simhallar ska vara öppna för alla – utom för de som kränker andra. För de personerna ska det vara totalstopp. Det är majoritetens och regeringens ansvar att se till att våra badhus blir fredade och trygga zoner.

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad

Bo Sundin, Moderaterna Kista, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev