Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Populism att fälla de regioner som behövs

Om Stockholm, Skåne och Västra Götaland kunde bilda regioner – varför skulle då inte fler och större regioner kunna bildas idag, frågar sig Staffan Danielsson (C), som menar att frågan har fällts via populistiska argument om inflytande och folkomröstningar från flera partier, med Moderaterna i spetsen.

Publicerad: 30 november 2016, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholm, Skåne och Västra Götaland kunde utan någon dramatik bilda 3 kraftfulla regioner för 15 år sedan.

Foto: Colourbox/Guillaume Baviere Helsingborg/Martial GAILLARD-GRENADIER


Ämnen i artikeln:

RegionerModeraterna

Stockholm, Skåne och Västra Götaland fick utan någon dramatik bilda 3 kraftfulla regioner för 15 år sedan. Då talades det inte om underifrånperspektiv och folkomröstningar. Då kunde flerdubbla tjänstemannabyråkratier avvecklas, de förtroendevalda bli färre och sjukvården effektiviseras utan att demokratin hotades.

Ingen vill idag bryta upp dessa 3 regioner, som fungerar allt bättre,  får allt mer inflytande över sin infrastruktur och också alltmer resurser till den.

När övriga Sverige, så som sas för 15 år sedan, nu ska få mer kraft i sina regioner så går det troll i frågan. Flera partier med moderaterna i spetsen slåss för fortsatt samma regioner som på 1600-talet och kräver folkomröstningar för regionalt inflytande och fortsatt många regionala förtroendevalda. Moderata tidningar talar med avsky om ”elefantiasisregioner”.

Vad är då alternativet till dagens landsting utanför de 3 redan bildade större regionerna? Är det status quo?

Nej, det är det som är det märkliga. Samma partier som slåss för lokal förankring och små regioner vill att sjukvården, som står för 85 procent av regionernas budget, ska tas ifrån regionerna och istället bli statlig i en enda Sverigeregion.

Om 6 regioner med regionval och förtroendevalda är elefantiasis, vad är då en statlig sjukvård styrd av tjänstemän utan en enda förtroendevald?

Jag tycker det är populism och falskhet att med decentraliserings- och folkomröstningsargument fälla de större regioner som behövs, för att sedan kräva en centralisering genom en statlig sjukvårdskoloss omfattande hela landet.

Folkomröstning är ett tveksamt instrument i denna komplicerade fråga. Och frågan bör i så fall inte ställas mellan ja eller nej till större regioner utan valet är mellan större regioner eller en statlig sjukvård i en enda region.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionerModeraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev