måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politiskt kaos i Skurup: ”Agerar i ren desperation”

Publicerad: 15 oktober 2021, 09:01

Kommunstyrelsens ordförande i Skurup Johan Bolinder (M) riktade skarp kritik mot Magnus Alm (S) och den grupp politiker som tagit initiativ till att pröva stödet för den politiska majoriteten i kommunen.

Foto: Skurups kommun, Johan Nilsson, TT

Det blev en hård debatt i fullmäktige om det politiska kaoset i Skurup. En ledamot kallade det för ”den svartaste dagen i Skurups kommunpolitiska historia”.

Ämnen i artikeln:

PolitikModeraternaSverigedemokraternaSocialdemokraterna

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Angreppen haglade under kommunfullmäktiges extrainsatta sammanträde i Skurup på torsdagskvällen, rapporterar Ystads Allehanda. Fullmäktige skulle ta ställning till att pröva stödet för det sittande styret bestående av Moderaterna och Skurupspartiet. Detta efter att en sådan prövning begärts av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och en grupp avhoppade sverigedemokrater som planerar att bilda ett nytt parti. 

Initiativet fick hård kritik från M och de återstående SD-ledamöterna.

– Det här är ett agerande i ren desperation. Inget parti med seriösa planer efter valet nästa år skulle kasta in kommunen i en kupp av det här slaget, där det enda mål som presenterats är att man vill ta makten, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M), rapporterar Ystads Allehanda. 

Hans partikamrat Björn Hortevall kallade det för ”den svartaste dagen i Skurups kommunpolitiska historia”.

Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström gick till hårt angrepp mot de sju före detta SD-ledamöter som planerar att bilda ett nytt parti. Han uppmanade dem att lämna sina platser i fullmäktige. 

– Nu ska ni sitta här och vara ett nytt parti, med namn som ingen valt att rösta på. Det är skandal, något man helst vill skratta åt, sa Lars Nyström. 

Beslutet blev återremiss och att kommunstyrelsen ska bereda ärendet inom sju dagar för att fullmäktige ska kunna ta ställning den 1 november. 

Socialdemokraternas gruppledare Magnus Alm säger till Ystads Allehanda att han är nöjd med beslutet och att det är bra att man får möjlighet att bereda ärendet ytterligare. 

Läs mer: S och V vill ta över Skurup med SD-avhoppare

Läs mer: S förnekar SD-samarbete: ”Vi har inte tagit ställning än” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev