Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politiska vildar strider mot demokratin

Antalet politiska vildar har tredubblats de två senaste mandatperioderna. Men att lova väljarna att föra en viss politik under mandatperioden och sedan lämna partiet och med stor sannolikhet driva en annan politik bör inte få förekomma. Nu måste justitiedepartementet ändra lagen gällande politiska vildar, skriver Katharina Wallenborg, kommunalråd i Huddinge.

Publicerad: 4 mars 2014, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikFörtroendevalda

I det senaste numret av tidningen Dagens samhälle skrevs det om det ökade politiska kaoset sedan antalet politiska vildar de två senaste mandatperioderna har tredubblats (läs artikeln här).

I januari i år så skickade vi som företrädare för Drevvikenpartiet i Huddinge kommun följande brev till justitiedepartementet:

___________

2014-01-14
Förslag till justitiedepartementet om lagändring gällande politiska vildar

Redan för några mandatperioder sedan så skrev Drevvikenpartiet till justitiedepartementet och föreslog en lagändring angående politiska vildar. Den gången hade vi ingen framgång och frågan har sedan fått bero. Nu är vi dock inne i ytterligare ett valår och vill nu efter en tid åter uppmärksamma frågan. Vi anser nämligen att politiska vildar strider mot det som demokratin är tänkt att vara. Att ställa upp för ett parti och lova väljarna att föra en viss politik den kommande mandatperioden och sedan lämna partiet och bli vilde och med stor sannolikhet driva en annan politik är inte något som bör förekomma.

Vi vill därför på nytt be departementet att uppmärksamma den här frågan och alltså arbeta för att en lagändring kommer till stånd. Våra väljare – oavsett om det är i primär- eller landstingskommuner eller i riksdagen – ska känna sig trygga med att de personer som de röstar på håller fast vid det som de lovade inför valet och inte plötsligt blir vildar och driver en annan politik än den utlovade.

För Drevvikenpartiet

Katharina Wallenborg, kommunalråd

Ingalill Söderberg, politisk sekreterare

_____________

Vi fick ett vänligt, men tyvärr inte positivt svar. I samma veva så skrev vi även till samtliga partier i utskottet; bara ett parti har valt att svara.

Vi välkomnar en debatt om frågan då vi står inför ett nytt val och då bör ta ställning till hur vi verkligen vill ha det.

Katharina Wallenborg, ordförande LPN

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev