Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politikerna i otakt med medborgarna

Fagert tal inte mycket värt för de medborgare som genom folkbildning vill vara med och påverka samhällsutvecklingen. Lokalpolitikerna går inte i takt med medborgarnas krav och förväntningar på att suga tag i framtidens utmaningar.

Publicerad: 21 maj 2011, 11:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Studieförbund

Vi står inför omfattande samhällsutmaningar. Det gäller klimat, migration, digitalisering, jämställdhet, energi, globalisering – ja, listan kan göras mycket lång. Om det är nog de flesta överens.

Som folkbildare märker vi en betydligt större efterfrågan från det offentliga samhällets sida. Våra insatser nämns allt oftare som en metod för att lösa samhällets problem. Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har också betonat civilsamhällets unika och avgörande roll i ”Överenskommelserna mellan regeringen, SKL och civilsamhället”. Ett av Överenskommelsens viktigaste mål är att stärka de idéburna organisationernas självständighet och oberoende roll som röstbärare och opinionsbildare.

Hur ser då förutsättningarna ut för studieförbunden att verka som civilsamhällets lokala utvecklingskraft och kapillärsystem i landets alla kommuner?

Enligt Folkbildningsförbundets färska rapport ”Attityder till studieförbunden 2011” anser kommunpolitikerna att studieförbunden är viktiga och att de bidrar till lokal utveckling. Samtidigt är fagert tal inte mycket värt för de medborgare som genom folkbildning vill vara med och påverka samhällsutvecklingen. De kommunala anslagen till studieförbunden har halverats de senaste 20 åren samtidigt som medborgarnas inställning tvärtom visar att kommunpolitikerna bör satsa på folkbildningen. I en SIFO-enkät svarar nära nio av tio att studieförbunden är viktiga i samhället.

Verkligheten är tydlig. Lokalpolitikerna går inte i takt med medborgarnas krav och förväntningar på att suga tag i framtidens utmaningar. Ni måste visa tilltro till människors och civilsamhällets egen förmåga att forma sitt bildningsarbete. Betänk styrkan i ett civilsamhälle som är unikt för Sverige där varje deltagare i snitt ”satsar” 168 timmar av sin tid per år för ideellt arbete och en folkbildning som bedrivs varje dag längst ut i kapillärerna i hela landet. Morgondagens utmaningar är redan här. Nu är frågan till er – hänger ni med?

Svara inte oss utan medborgarna lokalt genom aktiv handling.

Annika Nilsson, ordförande Folkbildningsförbundet

Anders Gradin, vice ordförande Folkbildningsförbundet

Stefan Degerlund, t.f. generalsekreterare Folkbildningsförbundet

Fotnot: De tio studieförbunden är ABF, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens Bildningsverksamhet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet, Studieförbundet Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan.

Annika Nilsson, Ordförande Folkbildningsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Studieförbund

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev