Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politiker i Mullsjö är chockade

Publicerad: 16 oktober 2020, 11:55

”Man ska kunna få en andra chans, men det han gjort ligger för nära i tiden”, säger Linda Danielsson.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

”Jag är chockad. Ingen såg det komma”, säger Mullsjös ledande politiker Linda Danielsson, efter att kommunens barn- och utbildningschef Hamid Zafar stängts av.


Stor uppmärksamhet riktas nu mot Mullsjö, som för två år sedan rekryterade den hyllade rektorn Hamid Zafar till jobbet som chef för barn- och utbildningsförvaltningen. I går stängdes han av, sedan Dagens Nyheter avslöjat att han tidigare i flera olika forum på nätet under pseudonym uttryckt hatiska och nedsättande åsikter om judar och homosexuella. Och när landets alla högstadielever fick en bok om Förintelsen kallade Hamid Zafar detta att ”skapa ett slags kollektivt masspsykos” i en blogg han skrivit under ett annat namn.

– Det han har skrivit är riktigt, riktigt hemskt, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Danielsson (S).

Hon har svårt att finna orden när hon ska beskriva vad hon tänker kring det som uppdagats.

– Jag har inte landat än. Jag är chockad. Ingen har sett några tendenser till att Hamid Zafar skulle ha sådana åsikter och det har inte funnits några tvivel kring hans arbetsinsats. Han har gjort ett bra jobb, säger Linda Danielsson.

Dagens Samhälle har utan framgång sökt Hamid Zafar, som till andra medier sagt att han ångrar sig och att han har lämnat dessa åsikter bakom sig. Enligt DN:s granskning var det under åren 2011–2016 som han skrev kommentarerna och inläggen.

Tror du honom när han säger att han inte längre har dessa uppfattningar?
– Jag vill att det ska vara så. Och under de två år han varit hos oss har jag inte upplevt att han skulle tycka så, säger Linda Danielsson.

Skulle han då inte kunna få behålla jobbet?
– Nej. Man ska kunna få en andra chans, men det han gjort ligger för nära i tiden. Han arbetar dessutom i skolans värld, där värdegrunden är oerhört viktig. Så jag har svårt att se att det finns en annan lösning, säger Linda Danielsson.

Hamid Zafar har en tillsvidareanställning och inte ett särskilt chefsavtal. Det är alltså inte möjligt för kommunen att säga upp honom med omedelbar verkan och betala ut ett överenskommet antal månadslöner. I stället vidtar nu en förhandling.

– Vi följer den vanliga gången i en arbetsrättslig process, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Joseph Tornell (KD).

Även han säger sig vara chockad.

– Det slog ned som en blixt från en klar himmel.

Inte heller Joseph Tornell ser någon möjlighet att låta Hamid Zafar få behålla jobbet, trots att han säger sig ha ändrat uppfattning och inte har skrivit kommentarerna medan han varit anställd i Mullsjö.

– Som privatperson kan jag förlåta honom, men i den rollen Hamid Zafar har haft är värdegrunden helt grundläggande. Lärare, rektorer och vårdnadshavare har nu fått en bild av honom som gör att det är svårt att ha förtroende för honom, säger Joseph Tornell.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev