Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politiker fick faktura på 1 100 kronor för handlingar

Publicerad: 17 december 2021, 10:35

Linköpings kommun tar betalt för offentliga handlingar –oavsett om de är digitala eller utskrivna på papper.

Foto: Trullsa/Mostphotos

Det kan kosta att vara påläst. När kommunpolitikern Michael Cocozza inför ett beslut ville ta del av en utredning fick han en nota på 1 100 kronor från Linköpings kommun.


Ämnen i artikeln:

Offentlighetsprincipen

Michael Cocozza sitter i kommunfullmäktige i Linköping. Han valdes in för Liberalerna, men efter att ha blivit utesluten därifrån bildade han Linköpingslistan.

 För att förbereda sig inför ett beslut begärde han nyligen att få läsa en utredning och fick den digitala versionen mejlad till sig. Men det kom också en faktura på 1 100 kronor, rapporterar Östgöta Correspondenten. Michael Cocozza har nu JO-anmält kommunen.

– Det är inte rimligt att en ledamot i kommunfullmäktige ska behöva betala för att fullgöra sitt uppdrag. Vi i Linköpingslistan vill att digitala handlingar ska vara gratis för medborgarna, säger han till tidningen.

I Linköping är det gratis att läsa offentliga handlingar på plats hos kommunen. Vill man ha dem skickade till sig måste man dock betala, och det kostar lika mycket oavsett om det sker digitalt eller på papper.

De första nio sidorna är gratis, därefter tillkommer en grundavgift på 60 kronor plus 6 kronor per sida.

Linköpings avgifter är beslutade av fullmäktige och efter ett överklagande godkända av förvaltningsrätten. 

Michael Cocozza pekar i sin JO-anmälan på att bestämmelserna säger att förtroendevalda ska få handlingar gratis om det krävs för att de ska kunna fullfölja sitt uppdrag, rapporterar Östgöta Correspondenten. I det här fallet gjorde dock kommunen bedömningen att handlingarna inte var nödvändiga i det avseendet.

Så säger lagen

Hur mycket en statlig myndighet kan ta i avgift för att lämna ut handlingar regleras i avgiftsförordningen. En kommun omfattas dock inte av denna. I stället ska avgiften regleras med ett beslut av kommunfullmäktige. I många fall lägger man sig då på den statliga nivån: en grundavgift på 50 kronor för de första nio sidorna och därefter 2 kronor per sida, rapporterar tidningen Journalisten.  

 

 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Offentlighetsprincipen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev