Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Politiken kan inte tvinga fram jämställda relationer

Socialdemokraterna beslutade på sin partikongress, under stort jubel, att minska föräldrarnas möjlighet att forma sin vardag. Föräldraförsäkringen ska framöver tvångskvoteras fullt ut, trots att folkets motstånd i frågan är kompakt.

Publicerad: 1 juni 2015, 17:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kristdemokraterna vill ha en föräldraförsäkring utan tvångskvotering.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SocialförsäkringarSocialdemokraternaKristdemokraterna

I grund och botten handlar det om huruvida svenska medborgare ska behandlas som uppfostringsobjekt för politiker, eller om de ska anses vuxna nog att fatta beslut om sin egen vardag. Tyvärr kör Socialdemokraterna än en gång ned i den sociala ingenjörskonstens gamla hjulspår. Medborgarnas liv ska läggas tillrätta. Makarna Myrdals arv ska föras vidare.

Föräldraförsäkringen infördes för att föräldrar skulle få mer tid tillsammans med sina barn utan att förlora för mycket på det ekonomiskt. Därför är det slående att varje gång jag debatterar frågan med socialdemokratiska företrädare, så saknas barnen i deras argumentation.

Möjligen nämns de i en bisats, att också barn mår bra av jämställda föräldrar. Det gör de så klart. Men för barnen innebär föräldraförsäkringen så mycket mer än det. Och för den delen, jämställdhet är så mycket mer än bara uttag av föräldraledighetsdagar.

I debatten låter det som att pappor bara kan ta ut de dagar politikerna tvingar mamman att lämna ifrån sig. Men så har föräldraförsäkringen aldrig varit utformad. Föräldrarna har rätt till hälften var. Men de har också rätt att överlåta dagar till sin partner. En möjlighet som gör det möjligt för familjen att få ihop sitt livspussel.

För ett inte obetydligt antal familjer innebär varje begränsning av möjligheten att föra över dagar att vissa fryser inne och att barnet därmed får kortare tid med sina föräldrar. Och barn behöver sina föräldrar. Både mammor och pappor är viktiga.

LÄS MER: Riskfyllt styra ännu mer i familjepolitiken. 

En nära trygg relation som grundläggs med den förälder som under en period tar det fulla ansvaret för barnet är en investering som vi vet ger positiva effekter långt upp i åren. Därför är det självklart eftersträvansvärt att fler pappor tar vara på möjligheten att vara hemma längre med sitt lilla barn.

Men jämställda förhållanden och nära trygga relationer kan inte tvingas fram med politik. Vi kan skapa förutsättningar för att underlätta men det är hemma vid köksbordet, när förutsättningarna finns som besluten kan och ska tas.

Vi behöver mer flexibilitet i föräldraförsäkringen, inte mindre. Kristdemokraterna vill ha en föräldraförsäkring utan tvångskvotering. Men för att pappor ska få samma möjlighet att vara hemma under längre tid behövs ytterligare förändringar.

Därför vill vi också förlänga rätten till tjänstledighet och skydda inkomsten för föräldralediga tills barnet är tre år. Detta skulle särskilt gynna pappornas uttag, då de ofta är hemma när barnet har blivit lite äldre. Idag inskränks flexibiliteten när barnet passerat ett år.

Socialdemokraterna försöker bygga samhället ovanifrån; vi kristdemokrater vill att samhället ska byggas underifrån, från grunden. Socialdemokraterna vill att ministrar och kommunalråd ska lägga ditt liv tillrätta; vi ser människor som kompetenta att fatta beslut om sin egen vardag.

Att flytta makt från enskilda till politiker kallar de modernt, jag kallar det överförmynderi.

Emma Henriksson, 2:e vice partiordförande Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev