söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Polisens expert till politiker: Extra viktigt att ni anmäler hot och hat

Publicerad: 5 juli 2022, 09:58

Martina Lindberg är expert på att utreda brott mot förtroendevalda.

Många förtroendevalda polisanmäler inte att det blivit utsatta för hot och hat. Polisens expert är kritisk och anser att politikerna har ett särskilt ansvar att lita på systemet.

Ämnen i artikeln:

PolisenBrottsstatistikHotToppnyheter

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle visade nyligen med en enkätundersökning att drygt hälften av kommun- och regionstyrelseordförandena under mandatperioden utsatts för hot och hat. Knappt var fjärde polisanmälde det som hänt.

Bland dem som avstår från att vända sig till polisen finns till och med lokalpolitiker som uppger att de utsatts för dödshot. I kommentarer förklarar många att de inte bedömer att det är någon idé att vända sig till polisen eftersom utredningen ändå kommer att läggas ner. Andra avstår eftersom de är rädda för att en anmälan ytterligare skulle trigga dem som hotar.

Martina Lindberg är verksamhetsutvecklare på enheten mot demokratihotande brottslighet inom Polisens nationella operativa avdelning, Noa. Hon är bekymrad över att så få polisanmäler. I Brås stora undersökning om hot och våld mot alla förtroendevalda politiker vände sig bara 16 procent till polisen.

– Jag tror att det finns en allmän rädsla i samhället att det skulle vara farligt att vittna eller delta i en utredning. Men vi får inte vara rädda för att arbeta med det system som vi valt. Vi måste tror på att det ska fungera. Annars så kollapsar systemet redan innan vi har gett det en chans, säger hon.

Anser du att politikerna har ett särskilt ansvar att polisanmäla?

– Ja, rent etiskt i alla fall. Om inte förtroendevalda visar att de litar på systemet, hur kan de då vänta sig att medborgarna ska göra det? Politikerna kan ju förändra det om de inte är nöjda.

I Dagens Samhälles enkät finns kommentarer om att politikerna inte blir bra bemötta när de anmäler och att kan få höra att man som politiker får man tåla en del. Vad tänker du om det?
– Det är jättetråkigt att höra. Ingen, oavsett om man är förtroendevald, journalist, eller forskare ska behöva utstå den här typen av trakasserier, brottslighet eller påverkansförsök.

LÄS MER: Hans algoritm vet allt om hataren – skannar nätet på toxiska kommentarer

De tre storstadsområdena har numera grupper med poliser som har särskild kompetens att utreda så kallade demokratibrott. Dit räknas i princip brott som riktas mot förtroendevalda, journalister och kulturutövare i deras roller. I övriga polisregioner ska det finnas minst en utredare avdelad för brottstypen.

Numera finns också ett särskilt telefonnummer till polisen som politiker kan använda för att komma snabbare fram i processen om de blivit utsatta. Det sprids via Sveriges Kommuner och Regioner och Valmyndigheten.

Många av de lokala toppolitikerna anser att det inte är någon idé att anmäla eftersom inget händer. Vad säger du om det?
– Det är väldigt tråkigt.

Har de fel?
– Ja, det skulle jag säga. Men om det som skett inte är brottsligt så går det inte att göra någonting. Men min uppmaning är anmäl, anmäl, anmäl! Vi gör vårt yttersta för att ha ett bra bemötande och att man ska känna att man blir tagen på allvar. Och blir man inte det så vill vi också veta det.

Martina Lindberg hänvisar samtidigt till en granskning som polisen gjorde 2018 och som visade att det då anmäldes knappt 300 så kallade demokratibrott. Det totala antalet anmälda brott var det året 800 000.

– Det är ju ingen nyhet att polisen har stora utmaningar när det gäller andra typer av brottslighet. Det är ju tydligt att demokratibrotten är en otroligt liten del. Men vi måste också synliggöra dem för att vi ska få resurser att utreda dem.

Expertens råd till de förtroendevalda

Martina Lindbergs råd till den som utsätts för hot, hat eller trakasserier:

Fundera inte på om det du utsatts för är ett brott, låt polisen avgöra det.

Samla så mycket information som möjligt. Gör skärmdumpar, spela in samtal, spara sms och e-post.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev