Demokrati
Plötsligt är Moderaternas tiggeriförslag rumsrent
I valet mellan sakpolitisk debatt och smutskastning gör rödgröna opinionsbildare det senare, noterar riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Publicerad: 25 juni 2015, 09:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Moderaterna fick löpa gatlopp för ett förslag som regeringen nu själv lägger. Foto: Colourbox
I går kallade regeringen till presskonferens där justitieminister Morgan Johansson (s), barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) redogjorde för regeringens åtgärder på situationen med EU-tiggare i Sverige.
Det är i grunden tre olika förslag. Ett är att skicka svenska tjänstemän till Rumänien för att för att lära dem hur man egentligen ska styra och bygga ett land. Det andra är att polisen ska prioritera det våld som riktas mot tiggare.
Det tredje förslaget är det intressanta, det handlar om att regeringen ansluter sig till Moderaternas förslag där man kriminaliserar själva organiseringen av tiggeri och att det ska bli lättare att avhysa ockupanter från kåkstäder. Därmed så har den politiska kartan utkristalliserats i denna fråga.
När Moderaterna under våren återlanserade detta partistämmobeslut från 2013 fick de löpa gatlopp. Statsrådet Åsa Regner (S) anklagade Moderaterna på DN-debatt att fiska i grumliga vatten. Politism - LO:s plantskola för Aftonbladet, tyckte att det var ett tomt förslag som såg tiggare som ohyra, att M anslöts sig till SD:s rasistiska människosyn, ett försök till rumsren och legitim rasism.
Aftonbladets ledarsida kallade det för sämsta sortens symbolpolitik, att man försöker förbjuda något som inte finns. Nerikes Allehanda förklarade att det var en korkad idé, att det sannolikt inte juridiskt möjligt att utforma ett sådant förbud, Greenpeace och Röda korset skulle ryka och det skulle rent av kunna drabba kyrkornas kollekt.
Deras reaktion på dagens utspel från Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan man på sin höjd kalla mild, Politism-basen Eric Rosén ägnade dagen att välkomna förslagen, och kallade Morgan Johanssons anslutning till Moderaternas linje som marginell, samtidigt som det var bra att regeringen intensifierar sitt arbete och spred vidare Morgan Johanssons budskap att det är så kapitalismen fungerar, finns möjlighet att tjäna pengar på någons svaghet så gör någon det. Aftonbladets ledare lovar dyrt och heligt i sin debattartikel att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte föreslår ett förbud mot organisering av tiggare som de onda Moderaterna gjorde.
Morgan Johansson själv säger Någon kanske undrar vad som skiljer från Moderaternas förslag. Jag tror inte att det skiljer så förfärligt. Vi talar om ungefär samma sak, det är en lucka man vill täppa till.
Vad vi kan se helt enkelt är en förskjutning av det problemformuleringsprivilegium som Lars Gustafsson myntade tidigt 80-tal. Men nu går vi längre än så, nu är det ett verklighetsformuleringsprivilegium. Istället för att ägna tid och energi att definiera eller komma med lösningar på olika problem ägnas kraften åt att bildsätta verkligheten.
Denna fråga som väcker starka känslor bland breda folklager kommer få svårt att mustra ihop kraft för en debatt om varför förslaget med att totalförbjuda utländska tiggare, oavsett om någon utnyttjar dem, är dåligt i sak. Istället så brände man sitt politiska kapital på att förneka denna verklighet för att kunna smeta Sverigedemokraterna på Moderaterna.
Istället för att bedriva en ordentlig sakpolitisk diskussion så har de rödgröna opinionsbildarna ägnat sig åt att undergräva förtroendet för samtliga parter som står för en annan linje än ett totalförbud.
I valet mellan att stå upp för det rätta samt bekämpa ett reeellt samhällsproblem eller att smeta epitet på politiska motståndare har valet varit entydigt, man smetar epitet. Epitet som nu S och MP slipper när de ansluter sig till samma linje. Därmed kan nu SD fortsätta ägna sig åt den billigaste formen av politisk entreprenörskap, att enbart identifiera en verklighet som nu erkänns av samma människor som förnekat den.
Hanif Bali, riksdagsledamot (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.