Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Pensionerna måste bli ministerns första surdeg

Den nytillträdda kulturministern har fler än sex surdegar att lösa. Om hon tar tillvara den kompetens och erfarenhet som finns på scenkonstområdet har hon möjlighet att lösa flera av dem. Låt pensionsfrågan bli den första.

Publicerad: 21 oktober 2014, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alice Bah Kuhnke måste genast förbättra kulturskapares pensioner.


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikPension

REPLIK. Tomas Melin (MP) presenterar i sin artikel i Dagens Samhälle ett antal surdegar för den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke att lösa. Den största surdegen är avvecklingen av det omoderna och orättvisa statliga pensionssystemet för scenkonstnärerna. Gör den nya regeringen sig av med den, kan arbetsmarknadens parter ta ansvar och slutföra förhandlingarna om en modern och rättvis lösning.

Ett avvecklingsbeslut ligger färdigberett för den nya regeringen att klubba. På köpet frigörs ett stort ekonomiskt reformutrymme som ska komma konsten och kulturskaparna till del. Nu hoppas vi att Bah Kuhnke fattar det beslut som förra regeringen inte hanterade.

I Sverige finns ett stort antal etablerade scenkonstorganisationer med bred spridning inom musik, dans och teater. Länsmusik, länsteatrar, stadsteatrar och orkestrar tar ett stort ansvar för kontinuitet, konstnärlig bredd och hög kvalitet runt om i hela landet. De är professionella arbetsgivare med allt vad det innebär för de anställda – kollektivavtal, sjuk- och pensionsförsäkringar, avtal med trygghetsråd och en god arbetsmiljö.

En stor andel av de anställda konstnärerna är frilansare och en kortare eller längre anställning på en etablerad institution kan vara enda gången man erbjuds sociala trygghetslösningar. De etablerade institutionerna skapar därför förutsättningar för många fria kulturskapare att kunna verka och det är också på de platser runt om i landet där vi har regionala scenkonstorganisationer som det finns ett livaktigt fritt kulturliv.

Sociala försäkringssystem kostar pengar. Vill vi ha ett professionellt scenkonstliv i Sverige med lika goda, branschanpassade, förutsättningar som på arbetsmarknaden i övrigt, måste vi vara beredda att betala. De statliga anslagen till scenkonstområdet har inte räknats upp i takt med ökade lönekostnader på många år. Här har många regionala ägare tagit ett stort ansvar.

Samtidigt konkurrerar i dag de etablerade institutionerna i allt högre grad med privata aktörer, men under helt olika förutsättningar och på olika villkor. Beroende på uppdrag och arbetsgivaransvar, ser kostnaderna för en produktion självklart helt olika ut. Men alla som verkar i branschen vet att man är en förutsättning för varandras existens.

Kulturministern har fler än sex surdegar att lösa. Om hon tar tillvara den kompetens och erfarenhet som finns på scenkonstområdet har hon möjlighet att lösa upp flera av dem. Låt pensionsfrågan bli den första.

Ulrika Holmgaard, vd Svensk Scenkonst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KulturpolitikPension

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev