Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Patientens trygghet ska gå före bolagens intressen

Landstinget inte ska ha avtal med vårdgivare som missköter sig, skriver Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting Erika Ullberg, Dag Larsson och Jens Sjöström i en slutreplik till Ultragyn.

Publicerad: 9 januari 2018, 14:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi anser att det är helt oacceptabelt att kirurger får mer pengar i fickan ju mer de skär i kvinnors kroppar, skriver S.


Ämnen i artikeln:

StockholmPatientsäkerhet

SLUTREPLIK  Vi är mycket kritiska till att de styrande landstingsmoderaterna tillåter privata vårdgivare som har bonussystem direkt kopplade till enskilda ingrepp. Sådana bonussystem riskerar att skapa felaktiga incitament. Som patient ska man kunna känna sig trygg med att läkaren opererar för att du ska bli frisk – inte för att få en bonus.

Efter Expressens avslöjande om Ultragyns bonussystem, genomförde landstinget en extern granskning av vårdgivaren. Den fördjupade uppföljningen visade att Ultragyn vid ett stort antal tillfällen rapporterat dyrare åtgärder än vad som faktiskt utförts. Efter detta har landstinget krävt tillbaka cirka 2,8 miljoner kronor av Ultragyn. Dessutom visade granskningen att journalanteckningarna i vissa fall varit så bristfälliga att det inte gått att fastställa om ingreppen varit medicinskt motiverade.

Vi anser att det är helt oacceptabelt att kirurger får mer pengar i fickan ju mer de skär i kvinnors kroppar. Vi vill att den här typen av bonussystem inom vården avskaffas omgående genom att landstinget förbjuder det i de allmänna villkoren för vårdvalen.

Socialdemokraterna har också krävt att landstinget ska genomföra en ordentlig kartläggning av vården för att se om det finns andra vårdgivare som har den här typen av bonussystem. Det förslaget röstades tyvärr ner av de styrande borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna.

Vi anser fortsatt att landstinget inte ska ha avtal med vårdgivare som missköter sig. Vi kommer fortsätta att värna om patientens trygghet och säkerhet. Patientens behov måste alltid gå före vårdbolagens intressen.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StockholmPatientsäkerhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev