Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Partiledarbyten ger inga lyft i opinionen

Publicerad: 18 maj 2016, 09:43

Isabella Lövin (MP) är knappast räddare i nöden, tror statsvetare.

Foto: Thomas Johansson, TT

KD har tappat var fjärde väljare sedan valet, MP var femte och S var sjätte väljare. Jämfört med valresultatet är det bara SD som påtagligt ökat sitt stöd. I mindre skala även V.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaMiljöpartietCenterpartietVänsterpartietKristdemokraternaRiksdagsval

Stor kris i Miljöpartiet med byte av ett språkrör. Isabella Lövin som räddare i nöden? Nej, knappast. Sören Holmberg, professor emeritus i statskunskap i Göteborg, hävdar sin gamla tes att partiledarnas roll är överdriven:

– Regeringspartier har det alltid tufft, ännu värre är det för mindre partier i regeringsställning. För MP dessutom påspätt av den nuvarande krisen. Men grunden ligger i att miljöfrågan trängts långt ner på agendan de senaste åren, säger han.

– Sedan har Åsa Romson haft unikt låga uppskattningssiffror i mätningarna. På marginalen kanske språkrörsbytet spelar roll.

När Håkan Juholt (S) meddelade sin avgång utanför Domus i Oskarshamn i januari 2012 låg S på vad som då betecknades som bottensiffror, på strax över 24 procent. Under Stefan Löfvens ledning har partiet nu i ett halvår legat på 24–25 procent.

– Juholt ledde faktiskt partiet i två val, extravalen i Västra Götaland och Örebro. I båda gick S framåt. Löfvens första val, EU-valet 2014, var ett historiskt bottenrekord. Och med den lilla uppgången i riksdagsvalet 2014 på 0,35 procent har han inte rosat marknaden, säger Sören Holmberg.

Den stora förändringen sedan valet handlar om det kraftigt ökade stödet för SD. Även om det toppade under flyktingkrisen – i december hade partiet 21,5 procent i de sammanvägda mätningarna – tycks partiet ha etablerat sig på en högre nivå; på 18–20 procent jämfört med valresultatet på 12,9 procent. Som i sig överträffade de flesta opinionsmätningarna inför valet.

”Tidsserierna” är Sören Holmbergs ständiga mantra. Det finns undersökningar om väljarbeteendet sedan 1956. Men även nutida mätningar visar att partiledarnas roll är överdriven, menar han.

– Regeringsfrågan och sakfrågorna är mer avgörande för väljarnas val och opinionen. Men medierna gillar att spekulera i personfrågorna. Den partiledare som har starkast förtroendesiffror i dag är Annie Lööf, men det har inte spillt över på Centerpartiet.

När Ebba Busch Thor valdes till KD-ledare i april 2015 hoppades partiet på ett lyft. Det kom ett kortvarigt sådant i oktober samma år när KD hoppade av decemberöverenskommelsen, sedan har partiet parkerat under 4-procentgränsen igen.

En liten, men stadig uppgång har V haft sedan valet 2014, Jonas Sjöstedts första val. Strategin att både samarbeta med och distansera sig från regeringen tycks löna sig.

Både KD och V gjorde sina bästa val 1998, då de fick 12 procent. Var inte det en Alf Svensson- och Gudrun Schyman-effekt?

– Mer för Alf i sådana fall. Gudrun var mindre populär bland vänsterväljare än sitt parti. Där­emot var hon en viktig faktor för Fi i valet 2014. Bengt Westerberg bidrog till att lyfta FP på 80-talet, och Fredrik Reinfeldt gjorde det för M 2006 och 2010.

Men att sitta i regeringsställning frestar på för alla.

– Det nöter på alla partier. Och trots att det går bra för Sverige, ekonomiskt och med sysselsättningen, är det inget som väljarna belönar sittande regering för. Går det bra hamnar äran på någon annan. Går det dåligt är det rege­ringens fel.

– Regeringspartierna har, som det ser ut nu, en ganska tuff pro­gnos inför 2018. Regeringen riskerar dessutom att få en ny diskussion om kärnkraften. Och MP blir fortsatt påminda om ”kolbiten” från valrörelsen, och att Vattenfalls tyska brunkol nu säljs ut, säger Sören Holmberg.

Fast av lätt insedda skäl säger han inget om att regeringspartierna är rökta.

Se mer i DS Poll of polls.

Janne Sundling & Gustav Halth, reporter / research

Partiernas opinionssiffror sedan senaste valet (klicka och se hela grafiken)

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/grafikpollofpolls1.pdf

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News