Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Partierna måste skydda sig mot islamisterna

Att partier strävar efter inkludering och att ha representanter med olika etnisk och kulturell bakgrund är bra. Men det är farligt om man ser mer till bakgrund och utseende och intresserar sig mindre för om deras åsikter stämmer med partiets.

Publicerad: 5 mars 2018, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

IslamismPartipolitikCenterpartietMiljöpartietModeraternaSocialdemokraternaNämndemännen i Solna tingsrätt

Sverige är, och ska vara, ett sekulärt land. Lag byggs i lagstiftande församlingar, religionsfrihet gäller både frihet till och frihet från religion. Så ska det fungera. Organisationsfriheten medger att man har rätt att organisera sig för sina intressen på det vis man finner bäst och partiernas interna demokratiska processer ska sålla fram de bästa kandidaterna för de olika partierna.

Problemet uppstår när naiviteten och envisheten slår i taket i de svenska partierna och man tar in företrädare som kanske ser bra ut på pappret men driver en politisk agenda som går tvärtemot partiernas politiska uppfattning. De gör det inte alltid öppet, utan i skymundan. Detta trots våra ihärdiga varningssignaler under många års tid. Det här är inte ett sätt att försöka misstänkliggöra alla invandrare eller alla muslimer som går in i de politiska partierna. Tvärtom! Det är ett sätt att försöka underlätta arbetet för dem som inte driver en dold agenda. Därför kan man oroas över diskussioner som funnits ibland annat inom Vänsterpartiet där man på olika sätt vill motivera att ha människor med olika etnisk bakgrund som representanter. Det i sig är naturligtvis bra, men det är farligt när man i första hand ser till hur ens representanter ser ut och först i andra hand intresserar sig för vad de säger och tycker.

Det senaste fallet är islamisten Ebtisam Aldebe som har varit en toppkandidat för Centerpartiet i Solna stad och som är en stark anhängare till sharialagar. Hon sitter i socialnämnden, en särskilt känslig nämnd eftersom hedersförtryck och sharialagar bygger på social kontroll. Att ge en person som Aldebe tillgång till sekretessbelagda handlingar i personärenden för utsatta människor kan rentav vara farligt. På samma sätt är det farligt att hon även företräder partiet i både migrationsdomstolen och tingsrätten i Solna. Det hedrar Centerpartiet att man agerat snabbt och öppnat ett uteslutningsärende mot Aldebe.

Aldebe är emellertid inte ensam om att under falsk flagg ha försökt föra en islamistisk politik i Sverige. Så långt upp som på ministernivå har Sverige haft Mehmet Kaplan, en välkänd islamist. Miljöpartiet hade även Yasri Khan, som vägrar ta kvinnor i hand, som en högt uppsatt företrädare. I Moderaterna fanns Abdirizak Waberi, rektor för den just nu mycket omdebatterade Römosseskolan, som riksdagsledamot mellan 2010 och 2014. I Socialdemokraternas partistyrelse satt under en kort period Omar Mustafa, ordförande för Islamiska Förbundet som tidigare gjort sig skyldiga till att sprida gravt antisemitisk propaganda. Mustafa tog för övrigt över ordförandeskapet i Islamiska Förbundet från ovan nämnda Waberi.

Just nu håller de politiska partierna på att fastställa sina kandidatlistor inför valen till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag. Vi vädjar till de politiska partierna, från höger till vänster, om att de försöker se till att hålla sina listor fria från företrädare som förespråkar politisk islam och sharialagar.

Det är viktigt för värnandet av den sekulära staten.

Det är viktigt för demokratin och för kvinnors fri- och rättigheter.

Det är viktigt för Sverige.

Sara Mohammad, grundare till Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime!, hedersdoktor vid mediciniska fakulteten Linköpings universitet

Jonas Lundgren, Goodwill Ambassadör för Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime och aktiv i (V)

Sofie Löwenmark, debattör och frilansskribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev