Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Partier, skriv så att alla förstår vad ni vill!

Den 9 september 2018 går Sveriges befolkning till vallokalerna. Men många väljare kan inte tillgodogöra sig partiernas budskap. Var femte svensk uppskattas vara i behov av lättläst samhällsinformation. Och färre än hälften av partiprogrammen finns på lättläst svenska. Så kan vi inte ha det.

Publicerad: 1 juni 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Många vuxna har svårt att läsa och förstå partiprogrammen inför valet.


Valrörelsen är i full gång runt om i landet. Våra flöden fylls av texter inför valet skrivna av politiker som vill locka väljare att rösta på just deras parti. Om partierna tillgängliggör sin politik så att alla kan ta del av den har de större chans att vinna väljare – och dessutom öka valdeltagandet den 9 september. Det spelar ingen roll hur tillgänglighetsanpassade vallokalerna är om väljarna inte förstår skillnaden mellan partiernas politik. Därför måste alla partier omgående prioritera att ta fram sina partiprogram på lättläst svenska.

Enligt OECD:s senaste PIAAC-undersökning har 13 procent av alla vuxna stort behov av mer lättillgängliga texter. En av fem har svårt att tillgodogöra sig innehållet i en vanlig tidningsartikel. Det handlar bland annat om personer som har läs- och skrivsvårigheter, personer med ett annat modersmål än svenska och personer med en funktionsvariation som påverkar läsförmågan. Men det handlar också om personer som är läsovana, personer som har demens och personer som av andra skäl har svårt med antingen läsförmågan eller läsförståelsen. Eller både och. De allra flesta är röstberättigade och borde som medlemmar i ett demokratiskt land få möjlighet att göra sin röst hörd.

Vilja förlag har undersökt hur många av partiernas partiprogram som finns tillgängliga på lättläst svenska. Resultatet går stick i stäv med partiernas ambition att göra politiken tillgänglig för alla väljare. Bara två partier har hela sitt partiprogram tillgängligt som lättläst. Det är Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Socialdemokraterna och Liberalerna håller på att ta fram bearbetade versioner av sina respektive partiprogram och hoppas vara klara med det före sommaren. Varför inte redan nu? Vidare går det att lyssna på Miljöpartiets program på hemsidan vilket säkert hjälper en del väljare, men det är inte ett fullgott alternativ för alla de som har behov av lättlästa texter. Kristdemokraterna har liksom redan nämnda partier en flik för ”lättläst” på sin hemsida men hela partiprogrammet i lättläst bearbetning finns inte att tillgå. Moderaterna har varken ”lättläst”-flik på hemsidan eller partiprogrammet bearbetat till lättläst tillgängligt. De har dock en ”lyssna”-funktion på hemsida. Sverigedemokraterna saknar både ”lättläst”-flik på hemsidan och en bearbetad version av partiprogrammet.

I valet den 9 september kan alltså många väljare vara utestängda från sina demokratiska rättigheter; att rösta, eller i varje fall riskera att rösta på fel parti eftersom de inte fått tillgång till lättläst information om vad Sveriges partier står för. Vet partierna om att en vuxen behöver ungefär 50 000 ord för att kunna orientera sig i samhället?

Genom att personer som behöver träna upp sin läsförmåga och läsförståelse får tillgång till lättläst litteratur och samhällsinformation får de också ett språk. På så sätt ökar möjligheten att ta emot information om hur man gör när man går till valurnorna, och kanske ännu viktigare; förstå hur de olika partiernas politik skiljer sig åt så att man vet vilket parti som ligger närmast de egna värderingarna.

Vi har inte råd med ett samhälle där 20 procent av alla röstberättigade antingen avstår från att rösta eller riskerar att rösta på fel parti bara för att de inte fått tillgång till information på den nivå de kan ta ställning till. Därmed uppmanar jag alla partier och politiker att omgående tillgängliggöra sin politik så att alla får schysta förutsättningar att ta till sig den.

Lina Nordstrand, frilansjournalist, förläggare och initiativtagare till Vilja förlag som ger ut lättläst fack- och skönlitteratur för unga och vuxna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News